Економија

Закерберг у проблему, акције "Мете" у паду

Деонице ИТ гиганта пале више од 20 одсто - губитак 65 милијарди долара
Закерберг у проблему, акције "Мете" у падуwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Акције компаније "Мета", чији је власник Марк Закерберг, пале су касно у среду за више од 20 одсто.

Инвеститори су у среду избрисали више од 65 милијарди долара из тржишне капитализације "Мета", пошто је Закерберг пријавио пад прихода за још једну четвртину.

Закербергу је све теже да убеди инвеститоре да су исплативе опкладе на његов метаверзум - мрежу 3Д виртуелних светова, као и на вештачку интелигенцију, наводи ”Фајненшел тајмс”.

Из "Мете" су саопштили да су се суочили са ударцима као што је промена приватности на оперативном систему компаније "Епл", која је отежала брендовима да циљају и мере своје огласе на "Фејсбуку" и "Инстаграму". Такође у "Мети" наводе као извор проблема и макроекономска питања попут поремећаја у ланцу снабдевања.

"Мета", власник друштвених мрежа "Фејсбук" и "Инстаграм", суочава се и са притиском платформи "ТикТок" и "Јутјуб", који су се показали као јака конкуренција.

Број глобалних дневних корисника "Фејсбука" је по први пут опао у односу на претходни квартал, са 1,930 милијарди на 1,929 милијарди.

У "Мети" очекују успоравање раста прихода и у наредном кварталу.

Пад акција "Мета" на Њујрошкој берзи уследио је након пада акција ривала "Алфабета","Мајкрософта" и "Снепа". Амерички ИТ гиганати остварили су наслабији квартални раст још од 2013. године.

image
VV inauguration
banner