Економија

"Џеј Пи Морган": Прети "Мински моменат", будите спремни за крах тржишта

Највећа америчка банка са Вол стрита упозорава да следе тешка времена
"Џеј Пи Морган": Прети "Мински моменат", будите спремни за крах тржишта© Investor Day Erik Mcgregor/ZUMAPRESS.com

Колапси банака, тржишна превирања и стална економска неизвесност у тренутку док се централне банке боре са високом инфлацијом повећале су шансе да се деси "Мински моменат", тврди аналитичар "Џеј Пи Моргана" Марко Колановић, а преноси "Блумберг".

Простије речено, један од највећих оптимиста међу финансијским стручњацима сада тврди да смо све ближе потпуном краху тржишта.

Термин, назван по покојном америчком економисти Хајману Минскију, означава, наиме, крај економског бума и просперитетних периода у којима су се инвеститори охрабрили да предузму агресивне шпекулативне радње, и ризиковали да позајмљују оно што не може да се отплати.

У том периоду цене престану да расту, а зајмодавци траже отплату кредита, па инвеститори морају да почну да продају имовину - а то све може довести до изненадног колапса у цени имовине, док тржиште сведочи Минском моменту.

У протеклој недељи, подсећа "Блумберг", инвеститори су се борили са спасавањем неколико америчких банака, али и нестабилношћу тржишта, колапсом "Креди Свиса" и повећањем каматне стопе Европске централне банке за 50 базних поена. Следи и одлука о политици Федералних резерви у среду која би требало да пронађе пут за решавање банкарске кризе и високе инфлације.

"Чак и ако централни банкари успешно обуздају заразу, изгледа да ће се услови кредитирања брже пооштравати због притиска и тржишта и регулатора", написао је тим стратега "Џеј Пи Моргана" на челу са Колановићем у белешци клијентима.

Колановић, који је иначе "Џеј Пи Морганов" главни стратег за глобална тржишта био је прошле године један од финансијских стручњака, који су највише веровали да ће економски систем напредовати, па је занимљиво видети како је, после свега неколико дана тумбања на тржишту потпуно променио курс и предвиђа колапс тржишта.

Његова предвиђена цена индекса С&П 500 износила је 4.800 за 2022. годину, али се на крају испоставило да је референтна вредност завршила годину на 25 одсто нижој вредности.

Од тада је Колановић смањио своја очекивања: његов циљ индекса за 2023. је 4.200, што је око 6,3 одсто више од онога што је закључено у понедељак.

image