Економија

Криза већ сад тежа него 2008: Банке позајмиле од Феда невероватних 165 милијарди долара

После колапса СВБ, у страху од кризе ликвидности, америчке банке појуриле су да од Феда позајме близу 165 милијарди долара, а аналитичари оцењују да би Федералне резерве могле да убризгају још два билиона долара у банкарски систем
Криза већ сад тежа него 2008: Банке позајмиле од Феда невероватних 165 милијарди долараwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Америчке банке прошле недеље су позајмиле 164,8 милијарди долара из два програма Федералних резерви, што је, оцењује "Блумберг", показатељ ескалације нервозе у финансијском сектору након пропасти "Силикон вели банке" (СВБ).

Подаци које је објавио Фед показали су 152,85 милијарди долара задуживања из такозваног "дисконтног прозора" - алата који служи за одржавање ликвидности банке - у седмици завршеној 15. марта, што је рекордно висок ниво, у односу на свега 4,58 милијарди долара недељу дана раније.

Претходни највиши ниво био је 111 милијарди долара, који је постигнут током кризе 2008.

Другим речима, банке су за недељу дана позајмиле скоро 50 одсто више него у време најгоре финансијске кризе. Већ и овај податак указује на могуће размере хаоса који предстоји.

Подаци су такође показали 11,9 милијарди долара позајмљивања од нове Федове хитне резерве, познате као Програм банковног финансирања, који је покренут у недељу.

"Блумберг" наводи, позивајући се на анализе "Џеј Пи Морган Чејса", да нови Федов програм може да убризга невероватних два билиона долара (2.000 милијарди долара) у финансијски систем. Реч је, наравно, о новцу који се ствара ни из чега, такорећи, притиском на дугме.

Предвиђања аналитичара заснована су на основу износа неосигураних депозита у шест највећих америчких банака, али су експерти понудили и "нижу" суму од 460 милијарди долара.

Кредити одобрени кроз ове програме америчког Феда показују да је банкарски систем и те како нестабилан и несигуран после пропасти СВБ и њујоршке "Сигначур банке", пише "Блумберг".

Садашњи поступци Феда су преполовили оно што је у претходном периоду учињено ради обуздавања инфлације кроз подизање каматних стопа - што је и изазвало актуелну кризу.

Delete

У четвртак поподне, највеће банке у земљи договориле су план да депонују око 30 милијарди долара у "Прву републичку банке" у настојању које је организовала америчка влада да стабилизује посрнулог зајмодавца из Калифорније.

Амерички трезор и Федерална корпорација за осигурање депозита су се укључили и током викенда применили необична овлашћења да заштите све депоненте и СВБ-а и "Сигначур банке", а не само осигуране улоге до 250.000 долара.

Фед је такође предузео изузетан корак у проширењу сигурносне мреже гарантујући да ће банке имати довољно ликвидности да подмире све потребе за депозитима.

image