Економија

Светска банка: Следи "изгубљена деценија" за глобални економски потенцијал

Званичници Светске банке сматрају да би се "златној ери" развоја могао ближити крај
Светска банка: Следи "изгубљена деценија" за глобални економски потенцијалGetty © Michael Smith

Светска банка је упозорила да ће комбинација пандемије ковид 19 и кризе у Украјини могли довести до "изгубљене деценије" за светски економски раст.

Најновија прогноза објављена је усред нових знакова нестабилности светског финансијског система, а низ банкарских криза на Западу додатно прети да поткопа економски раст, пише "Њујорк тајмс".

Светска банка је у новом извештају оценила да просечна могућа глобална производња у периоду између 2023. и 2030. прети да падне на стопу раста од 2,2 одсто, што, како се наводи, представља најмању стопу у протеклих 30 година.

Званичници Светске банке сматрају да би се "златној ери" развоја могао ближити крај.

Они су упозорили да ће креатори монетарних политика морати да буду "креативнији" при решавању изазова без ослањања на брзу економску експанзију земаља попут Кине, која је дуго била покретач светског раста.

Уједно, они оцењују да ће бити потребни "херкуловски напори" да се раст у предстојећој деценији подигне на просечне стопе из претходне, наводи се у извештају.

Коме се све "смеши" рецесија?

Напори централних банака да укроте инфлацију подизањем каматних стопа подстакли су превирања у банкарском сектору, што је довело до краха "Силикон вели бенк" и "Сигначер бенк" у САД и до спајања "Креди Свис" са својим ривалом УБС.

Највиши економски званичници посматрају да ли ће притисак на банкарски систем одвести САД у рецесију, пише "Њујорк тајмс".

"Свакако јој нас је приближио", рекао је председник Федералних резерви Минеаполиса Нил Кашари за Си-Би-Ес у недељу. "Међутим, нејасно је у којој мери ће ови банкарски стресови довести до широко распрострањене кредитне кризе", додао је он.

Генерални директор Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, рекла је у недељу да су се "ризици по финансијску стабилност повећали" и да, с обзиром на висок ниво неизвесности, креатори политике морају да остану на опрезу.

Она је напоменула да би недавна превирања могла утицати на извештај ММф-а о финансијској стабилности, који ће бити објављен у наредних неколико седмица.

"У времену високих нивоа дуга, брза транзиција са продуженог периода ниских каматних стопа на много више стопе неопходне за борбу против инфлације неизбежно ствара стрес и рањивост, о чему сведоче недавни догађаји у банкарском сектору у неким напредним економијама", рекла је Георгијева на Кинеском форуму за развој.

Званичници Светске банке рекли су да би, ако би тренутна банкарска превирања прерасла у финансијску кризу и рецесију, пројекције глобалног раста могле бити још слабије због повезаних губитака радних места и инвестиција.

"Како год да окренете, ако се тренутна ситуација погорша и претвори у рецесију, посебно у рецесију на глобалном нивоу, онда би то би могло имати негативне импликације на дугорочне прогнозе за раст", рекао је Ајхан Косе, директор Групе за прогнозе Светске банке и главни аутор извештаја.

image
VV inauguration
banner