Економија

Катастрофа у најави: Није само СВБ, банке у САД имају 1,7 билиона долара "нереализованих губитака"

Истраживање Универзитета у Њујорку показало је да америчке банке имају 1,7 билиона долара још нереализованих губитака, а да је истовремено њихов укупни капитал 2,1 билиона долара
Катастрофа у најави: Није само СВБ, банке у САД имају 1,7 билиона долара "нереализованих губитака"www.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Истраживање Њујоршког универзитета показало је да после подизања каматних стопа и тврдоглаве инфлације, банке у САД имају нереализоване губитке од невероватних 1,7 билиона (хиљада милијарди) долара, док је истовремено њихов капитал око 2,1 билион долара. Другим речима, у потенцијалном су проблему будући да Федералне резерве не намеравају да одустану од своје политике.

Након брзог колапса "Силикон вели банке" (СВБ) и "Сигначур банке" раније овог месеца, заједно са крахом "Креди Свиса" прошле недеље, регулатори и пословни лидери појурили су да увере клијенте да су банке безбедне, уз тврдњу да је могућност да се ова "зараза" прошири по целом финансијском систему тренутно мала, оцењује "Форчен" магазин.

СВБ је направила фаталне грешке које су лако могле да се избегну правилним управљањем ризицима. Али, СВБ је такође патио од великих нереализованих губитака које је проузроковао раст каматних стопа до кога је дошло ради сузбијања инфлације.

У међувремену, истраживање Универзитета у Њујорку објављено овог месеца, открио је да "Силикон вели банка" није једина која има ове проблеме.

Наиме, америчке банке имале су нереализоване губитке од 1,7 билиона долара на крају 2022. Истовремено, укупни капитал банака износио је 2,1 билион долара.

Растуће каматне стопе смањиле су вредност америчких државних обвезница и хипотекарних хартија од вредности које чине велики део имовине многих банака.

Поред тога, од 17 билиона долара укупних депозита у америчким банкама, скоро 7 билиона долара тренутно није осигурано, наводи се у истраживању њујоршког универзитета. Аутори студије упозоравају да, ако половина ових неосигураних депонената одлучи да повуче своја средства, то би могло да доведе у опасност стотине милијарди долара депозита.

"Ако повлачења неосигураних депозита изазову чак и малу распродају активе, знатно више банака биће у опасности", навели су аутори студије. "Све у свему, ови прорачуни сугеришу да је недавни пад вредности банкарске имовине веома значајно повећао крхкост америчког банкарског система."

Док не наступе, као у случају СВБ-а, тзв. нереализовани губици се не виде у билансима банака због "рачуноводствене праксе" у којој се имовина држи у књигама банака по вредности по којој је купљена, уместо по њиховој тренутној тржишној вредности - која је сада, после подизања каматних стопа, вишеструко мања.

Стивен Вајлер, професор економије на Државном универзитету Колорадо и директор Института за регионални економски развој, објаснио је да ће ове губитке банке остварити само ако буду принуђене да продају своја средства као реакцију на масовно повлачење средстава клијената.

Управо то се догодило са СВБ-ом, депоненти су масовно тражили новац приморавајући банку да прода своје власништво над хипотекарним хартијама од вредности уз губитак од 2,4 милијарде долара пре опорезивања.

"Све док сви људи не долазе у исто време и захтевају да им се депозити врате, све је у реду", рекао је Вајлер за "Форчен" магазин.

Проблем је, како су навели аналитичари "Џеј Пи Моргана", то што је један билион долара депозита повучено из "најугроженијих" америчких банака након колапса СВБ-а.

"Дакле, шансе да се суочите са тим нереализованим губицима расту", упозорио је Вајлер, а то би могло да доведе до већег краха банака.

image
VV inauguration
banner