Економија

Европу чека тежак Ускрс: Незапамћени скок цене јаја

У Европској унији јаја поскупела 31 одсто у односу на прошлу годину, у Чешкој су чак и дупло скупља
Европу чека тежак Ускрс: Незапамћени скок цене јајаwww.globallookpress.com © Matthias Bein

Приближава се Ускрс, што значи да се у земљама широм Европе све више купују ускршња јаја. За потрошаче ће, ипак, куповина те традиционалне намирнице ове године представљати велики ударац на кућни буџет, пошто им је цена драстично скочила.

Инфлација је висока у скоро свим европским државама, а она није ограничена само на прехрамбене производе. Ипак, посебно је изражена када је реч о јајима, која су у Европској унији поскупила чак 31 одсто током последњих годину дана.

Повећање цене јаја највеће је у Чешкој, где она данас коштају двоструко више него лани, следе Мађарска (79,2 одсто) и Словачка (78,8 одсто), пише немачки "Билд".

Најмање повећање забележено је на Кипру (13,5 одсто), док у највећој европској привреди, Немачкој, она износи 16,6 одсто.

Када је реч о свим прехрамбеним производима, стопа инфлације у Немачкој у фебруару ове године износила је 22,3 одсто, што је изнад европског просека од 19,5 одсто.

Како наводи "Билд", паковање од десет јаја средње величине данас у Немачкој у просеку кошта 2,02 евра, што је повећање од готово 30 центи у односу на март прошле године, када је исти производ коштао 1,75 евра.

image