Економија

Криза у Британији: Инфлација све већа, цене хране порасле на највиши ниво у последњих 45 година

Високи трошкови енергије и лоше временске прилике у деловима Европе довели до несташице
Криза у Британији: Инфлација све већа, цене хране порасле на највиши ниво у последњих 45 година© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, poo

Потрошачке цене у Великој Британији неочекивано су порасле у фебруару, због све виших рачуна за енергију и цена хране, известила је Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Годишња инфлација, мерена индексом потрошачких цена, достигла је 10,4 одсто прошлог месеца и премашила прогнозираних 9,9 одсто. У јануару је инфлација износила 10,1 процената па је најновији раст створио додатни притисак на домаћинства.

ОНС је нагло повећање општег индекса потрошачких цена приписао растућим ценама свеже хране, безалкохолних пића и оброка у ресторанима.

"Цене хране и безалкохолних пића порасле су на највиши ниво у последњих 45 година, а посебно су поскупеле неке салате и поврће јер су високи трошкови енергије и лоше временске прилике у деловима Европе довели до несташице и рационализације", рекао је главни економиста ОНС-а Грант Фицнер.

Укупна инфлација за храну и безалкохолна пића порасла је на 18 одсто, што је највиши ниво још од 1977. године.

Банка Енглеске требало би наредног четвртка да изда саопштење о каматним стопама, а та институција агресивно повећава трошкове задуживања у настојању да се избори са инфлацијом.

Британска домаћинства муче се са изузетно високим ценама хране и електричне енергије, а радници у неколико сектора покренули су масовне штрајкове усред спорова око плата и других услова рада.

image