Економија

Стручњак за воћарство: Снег угрозио воће, временски услови идеални за развој бактерије

У случају појаве мраза, може да дође до штете код рода кајсије, брескве, вишње и свих коштичавих воћних врста
Стручњак за воћарство: Снег угрозио воће, временски услови идеални за развој бактеријеGetty © Matt Cardy / Stringer

Снежне падавине које су нас неочекивано задесиле у априлу, као и ниске температуре, угрозиле су воће које рано цвета, а највише кајсију и трешњу, оценио је стручњак са Института за воћарство у Чачку Александар Лепосавић.

Он је изјавио да ће воћари имати још веће проблеме уколико и наредних дана будемо имали температуре испод уобичајених за ово доба године.

"Снег је направио механичка оштећења на биљкама, односно 'ломове биљака', а није било промрзавања", рекао је Лепосавић новинарима.

Додао је да у случају појаве мраза, може да дође до штете код рода кајсије, брескве, вишње и свих коштичавих воћних врста, попут шљива и крушака, које су у већем делу Србије већ биле у фази пред цветање.

Лепосавић је истакао да су тренутно најмање угрожене јабуке и малине, јер још увек нису почеле да цветају.

Он је поручио да овакво време није лоше само зато што воћке могу да измрзну, већ је погодно за развој једне врсте бактерије.

"Та бактерија већ годинама прави проблеме, а ове године јој временски услови изузетно погодују, јер је био тај 'временски ролеркостер' – прво је било изузетно топло, а сад је хладно. Та бактерија ће направити огромне проблеме у нашим воћњацима", рекао је Лепосавић.

image