Економија

Швајцарски парламент одбацио пакет помоћи "Креди свису"

Пакет помоћи подразумева 120 милијарди долара финансијских гаранција и претходно га је одобрила влада
Швајцарски парламент одбацио пакет помоћи "Креди свису"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Швајцарски парламент није усвојио пакет помоћи банци "Креди свис" који подразумева финансијске гаранције вредне око 120 милијарди долара, пренео је Ројтерс.

Гласање је било симболично будући да гаранције владе, усвојене посебним законом, не могу да буду промењене.

Горњи дом парламента раније је одобрио мере подршке банци, док их је доњи дом одбацио по други пут будући да је исти исход био и на гласању дан раније. Одлука владе да се обавеже да ће помоћи у спасавању банке, користећи посебан закон како би заобишла законодавно тело изазвала је бес политичара и жестоке дебате у парламенту.

Швајцарски посланици већ други дан дебатују о спасавању "Креди Свиса", а у среду ујутру горњи дом предложио је измене мера помоћи, али је и такав пакет помоћи поново одбачен у доњем дому.

"Послаћемо врло лош сигнал ако ове позајмице не буду усвојене", рекла је раније током дана посланица горњег дома парламента Ева Херцог.

Скупштини се обратила и министарка финансија Карин Келер-Сатер која је поручила посланицима да размисле какву поруку желе да пошаљу свету својим одбијањем да усвоје пакет помоћи.

"Какав сигнал желите да пошаљете на међународном нивоу, да ли су институције поуздане, да ли цените стабилност финансијског тржишта на месту где већ имате финансијски центар од одређеног значаја?", рекла је швајцарска министарка.

Преузимање "Кред Свиса" од стране ривала УБС-а за три милијарде швајцарских франака изазвало је бројне критике, а уочи спајања прошлог месеца искоришћен је посебан закон према којем је финансијске гаранције владе одобрила под-група од шест чланова парламента, па је повод за додатни гнев било то што око 250 посланика није о томе могло да се изјасни.

image