Економија

Покушавају да спасу брод који тоне: УБС враћа старог директора због преузимања "Креди Свиса"

Серђо Ермоти је успешно водио УБС кроз кредитну кризу 2011/2012, када је банка изгубила више од две милијарде долара, али и кроз скандал утаје пореза у Француској
Покушавају да спасу брод који тоне: УБС враћа старог директора због преузимања "Креди Свиса"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Највећа швајцарска банка УБС саопштила је да се бивши руководилац Серђо Ермоти враћа на место главног извршног директора, функцију коју је обављао од 2011. до 2020, а како би надгледао компликовано преузимање "Креди Свиса", преноси "Блумберг".

Искусни инвестициони банкар у међувремену је водио компанију за реосигурање "Свис ре", а челно место УБС-а преузеће следеће седмице, након годишње генералне скупштине банке. Досадашњи директор Ралф Хамерс остаће у банци у прелазном року.

УБС враћа Ермотија (62) због његовог искуства у реструктурирању како би спровео сложену интеграцију ривалског "Креди Свиса" у УБС. 

Иначе, Ермоти је успешно водио УБС кроз кредитну кризу 2011/2012, када је банка изгубила више од две милијарде долара. Тада је променио политику управљања, ослободио се у великој мери трговачких послова, драстично смањио инвестициону банку и повећао фокус на управљање богатством.

У истом периоду банку је тресао скандал око утаје пореза – УСБ је кажњена у Француској након што је проглашена кривом за помагање тамошњим богатим клијентима у скривању средства на непријављеним швајцарским рачунима. 

Враћајући Ермотија на чело банке, УБС ће се вратити и прекинутој традицији да најмање једну руководећу функцију мора да заузима локални стручњак.

Акције УБС-а порасле су за чак  три одсто након данашњег отварања берзе у Цириху.

УБС је раније овог месеца пристао да у хитном случају и уз подршку владе преузме ривалски "Креди Свис" након што је та банка изгубила поверење инвеститора, клијената и других банака. 

Удруживање две банке свакако ће бити компликовано, али ће уједно отворити могућност за проширење управљања богатством, што је поље на које се УБС фокусира и за шта је посебно стручан нови-стари извршни директор Серђо Ермоти.

image