Економија

Највећи нуклеарни реактор у Европи почиње опет да ради након 18 година

Вести о покретању ОЛ3 стижу у дану када Немачка гаси своја последња три преостала реактора, док Шведска, Француска, Британија и други планирају нови развој
Највећи нуклеарни реактор у Европи почиње опет да ради након 18 годинаGetty © Sean Gallup

Фински нуклеарни реактор Олкилуото 3 (ОЛ3), највећи у Европи, почеће редовну производњу сутра, саопштио је у суботу његов оператер.

Нуклеарна енергија је и даље контроверзна у Европи, првенствено због забринутости за безбедност, а вести о покретању ОЛ3 стижу у дану када Немачка гаси своја последња три преостала реактора, док Шведска, Француска, Британија и други планирају нови развој, пише Ројтерс.

Оператер ОЛ3, који је у власништву финског предузећа Фортум и конзорцијума енергетских и индустријских компанија, рекао је да се очекује да ће јединица задовољити око 14 одсто потражње за електричном енергијом у Финској, смањујући потребу за увозом из Шведске и Норвешке.

Изградња реактора од 1,6 гигавата, прве нове нуклеарне електране у Финској за више од четири деценије и прве у Европи за 16 година, почела је 2005. Постројење је првобитно требало да буде отворено четири године касније, али су га мучили технички проблеми.

ОЛ3 је први пут испоручио тестну производњу у финску националну електроенергетску мрежу у марту прошле године и очекивало се да ће у то време почети редовна производња четири месеца касније, али је уместо тога претрпео низ кварова и прекида за које су били потребни месеци да се поправе.

Као резултат покретања, аналитичари кажу да Финска, једина нордијска земља са великим дефицитом електричне енергије, може очекивати ниже трошкове електричне енергије.

Руски извоз електричне енергије у Финску окончан је прошлог маја када је руско предузеће Интер РАО саопштило да није исплаћено за енергију коју је продало, што је последица све већег јаза између Москве и Европе због рата у Украјини.

Руска државна компанија Гаспром убрзо након тога је прекинула испоруке природног гаса тој нордијској земљи.

image