Свет

Немачка затвара последње три нуклеарне електране

Остаје питање како надоместити њихов рад, јер је њима Немачка покушала да надомести руски гас и енергију коју је планирала да добија од руских енергената
Немачка затвара последње три нуклеарне електранеwww.globallookpress.com © Hans Blossey

Влада Немачке саопштила је да је данас дошао крај коришћењу нуклеарне енергије у том земљи, након што су три преостале нуклеарне електране престале са радом. 

"Ера коришћења нуклеарне енергије у Немачкој завршава се 15. априла. Њена даља експлоатација није могућа из правних, техничких и економских разлога", наводи се у саопштењу.

Немачки комерцијални нуклеарни сектор почео је да ради
1961. године.

До заокрета у енергетској политици Немачке дошло је, подсетимо, још 2011. године, за време бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је те године донела одлуку да се до краја 2022. "стави тачка" на нуклеарну енергију.

Један од разлога за то, како преносе "РИА Новости", била је и несрећа у нуклеарној централи Фукушима, у Јапану, из 2011. године, до које је дошло услед природних непогода - земљотреса и цунамија. Процењује се да је то била једна од највећих нуклеарних катастрофа на свету. 

Ипак, због увођења санкција Москви, Берлин је продужио рад три нуклеарне електране у земљи до 15. априла, чиме је Немачка покушала да надомести руски гас и енергију коју је планирала да добија од руских енергената. 

У Немачкој постоје струје које се и даље противе престанку коришћења нуклеарне енергије. Председник привредне коморе Немачке Петер Адриан изјавио је да би рад нуклеарних електрана требало продужити све док се не заврши енергетска криза. Ова идеја наишла је на подршку више од 20 научника, који су немачком канцелару Олафу Шолцу упутили писмо у којем су га позвали да опозове одлуку руководства "у интересу грађана Немачке, Европе и целог света".

image