Економија

Проблеми Американаца при "зеленој" транзицији: Електричара нема ни за лека

Сједињене Државе покушавају да инсталирају пуњаче за електрична возила, клима уређаје и другу опрему која се сматра неопходном за борбу против климатских промена, али немају довољно електричара
Проблеми Американаца при "зеленој" транзицији: Електричара нема ни за лекаGetty © Ethan Miller / Staff

Електричари и други радници који помажу САД у транзицији за обновљиву енергију све су запосленији и све их је мање, пише "Волстрит џорнал". Потражња за такозваним "зеленим" производима расте а радника који знају да их поставе или поправе је све мање.

Многи електричари кажу да су букирани месецима унапред и не могу да нађу довољно помоћних радника да испуне захтеве тржишта. Неки подижу плате и цене и страхују да неће успети да одраде сав посао кад државни подстицаји ступе на снагу.

Брајан ЛаМорт, власник компаније за инсталирање клима уређаја у Итаци, Њујорк, каже да његова фирма са шест запослених има посла за наредних шест месеци, због чега су принуђени да потенцијалне нове муштерије шаљу конкуренцији.

"Мука ми је што људима морам да говорим да не могу да им помогнем", каже ЛаМорт.

ЛаМорт је прошле године примио два радника на пракси и каже да је, због скупљих цена материјала, опреме и рада, просечна цена посла порасла на 20.000 долара са 16.000 долара колико је износила пре две године.

Ден Конант каже да брине да ли ће добити довољно електричара за своју компанију "Солар Холер" за обновљиве изворе енергије у Западној Вирџинији. Компанија је започела програм праксе у партнерству са локалном средњом школом и очекује да ће држави требати још неколико хиљада електричара у наредној деценији.

Недостатак радне снаге у овом сектору најакутнији је на североистоку САД и у Калифорнији где је потражња за зеленим производима највећа. Неки економисти очекују да ће се проблем проширити по целој земљи када на снагу ступе владини подстицаји, укључујући и нови федерални закон познат као Закон о смањењу инфлације (ИРИ).

У покушају да обузда негативне последице климатских промена, америчка влада је обећала подстицаје вредне неколико стотина милијарди долара за пребацивање економије на чисту енергију. Проблем је, пише "Волстрит џорнал" што подстицаји довести до несташице радне снаге, што ће, пак, довести до тога да укупни трошкови "озелењавања" Америке драматично скоче.

Један ЛаМортов клијент чекао је од априла (и платио) да му котао на гас замене клима уређајем који ће лети хладити а зими грејати кућу.

Електричари упозоравају да ће се њихов обим посла повећати како се буде повећала потражња за индукционим шпоретима или пуњачима за електричне аутомобиле. А то значи дуже чекање и постављање електричних панела на кровове кућа који ће пунити пуњаче.

У Сједињеним Државама тренутно ради око 700.000 електричара. Очекује се да ће њихов број у наредној деценији порасти за око седам процената, брже од националног просека од пет одсто, показују подаци Бироа за статистику рада. Тај раст убраће пребацивање на обновљиву енергију и унапређивање електро система.

Неки аналитичари сматрају да та експанзија мора да буде неколико пута већа, ако САД желе да испуне своје климатске и зелене циљеве. Аналитичари индустрије упозоравају и да ће бити скоро па немогуће испунити ту потражњу, нарочито јер се сваке године више електричара пензионише него запошљава.

Просечна старост електричара у САД је преко 40 година, што је неки општи просек. Проблем је што је готово 30 одсто оних који су удружени у синдикате старосне групе између 50 и 70 година и близу пензије, што је скок од 22 одсто колико их је било 2005. године, показују подаци Националног удружења електричара.

Џеси Кулман, власник компаније "Кулман електрикал сервис" из Масачусетска каже да су букирани до лета. Компанија, која је фокусирана на електричне радове у кућама, у последње време ради много више инсталација пуњача за електричне аутомобиле.

Кулман је покушао да унапреди компанију обучавањем приправника. Очекује да ће нова потражња за пренаменом домова и надоградњом електричних плоча подржати пословање чак и ако привреда успори, што је помак у односу на финансијску кризу из 2008. године, када се сећа да недељама није имао посао.

"Не можете једноставно покупити људе са улице и бацити их у оно шта радимо", рекао је он.

image