Економија

Украјина у директном контакту са Маском због "Старлинка"

Министар одбране Украјине је поручио да његова земља неће имати проблема са финансирањем интернета
Украјина у директном контакту са Маском због "Старлинка"None © Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Највиши украјински званичници су у директном контакту са извршним директором компаније "Спејс Iкс" Илоном Маском како би пронашли модел плаћања сателитског интернет програма "Старлинк", који покрива територију на којој су украјинске снаге, рекао је министар одбране Украјине Алексеј Резников.

Амерички милијардер је казао да ће више од 20.000 "Старлинк" терминала преусмерених на Украјину његову компанију коштати око сто милиона. Додао је да није разумно да "Спејс екс" финансира "Старлинк" у Украјини без компензације из Пентагона.

Резников је открио да је украјински министар за технолошке трансформације Михаил Федоров у директној вези са Маском.

Федоров се на Твитеру више пута захвалио Маску на испорукама "Старлинк" терминала захваљујући којима је цивилима и војним трупама широм Украјине омогућен приступ интернету.

Пентагон разматра да начин плаћања сателитске мреже "Старлинк", проналази модел да се оно укључи у фонд који се користи за набавку оружја и опреме Украјини.

Постоји и опција услуга другог интернет провајдера, калифорнијске компаније за сателитске комуникације "Вајасат", која је саопштила да ће Украјини пружити бесплатни бежични интернет. Међутим, "Вајасат" има далеко мању покривеност од "Старлинка".

Министар одбране Украјине Алексеј Резников је рекао да "ако је у питању само новац", постоје најмање три извора.

"Трошкови би се могли покрити из финансијског пакета Пентагона који подржава Украјину, од новца из Европе, а затим и од приватних донатора", поручио је Резников.

Подсетимо, Федоров је раније позвао Маска да уступи Украјини станице "Старлинка" и искористи своју јавну платформу да би, како је навео, "подстакао разумне Русе" да се успротиве својој влади.

Масков "Старлинк" пројекат представља амбициозан покушај инсталирања мреже сателита у Земљиној орбити како би интернет био доступан широм света. До сада је "Спејс екс" у орбиту упутио више од 1.700 "Старлинк" сателита, а према плановима компаније америчког милијардера укупно би требало да их буде више од 40.000.

image
VV inauguration
banner