Свет

Маскови послови истрагом: Брине их наклоњеност према Русији

Недавни иступи извршног директора "Тесле" о Украјини навели су власти САД да размишљају о ревизији његовог пословања
Маскови послови истрагом: Брине их наклоњеност према Русији© Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP, File

Бела кућа планира да уговоре америчког бизнисмена Илона Маска из разлога националне безбедности подвргне провери након његових изјава о Украјини, преноси ”Блумберг”, позивајући се на неименоване изворе и додаје да акције ове компаније тренутно бележе пад од чак 16 одсто.

„Званичници администрације Бајдена разматрају да ли САД треба да изврше безбедносну проверу одређених послова Илона Маска, укључујући куповину Твитера и сателитски систем ’Спејс ИксСтарлинк’", наводи ”Блумберг”.

У међувремену, цену акција Твитера срозавају медијски извештаји да Маск, у оквиру преузимања компаније, планира да се отараси великог броја радника. 

"Ваштингтон пост" је тако објавио да је Масков план за ову платформу подразумева смањење броја запослених за чак 75 одсто у року од неколико месеци.

И "Блумберг" је потврдио да је потенцијалним инвеститорима саоштено да ће бити смањења броја запослених, у покушају да се приходи у року од 3 године удвоструче.

Под лупом званичника Маск ће се, међутим, наћи зато што им се није допала његова недавна претња да ће сателитску услугу која га је до сада коштала 80 милиона долара, престати да испоручује Украјини, а исто тако замерају му његов све више пријатељски став према Русији, видљив из серије твитова у којима наводи мировне предлоге повољне за Путина.

Брину их и Маскови планови да са групом страних инвеститора купи Твитер.

Разговори о безбедносној провери Масковог пословања су, како кажу "Блумбергови" неименовани саговорници, још у раној фази, а тренутно се вага који су алати савезној влади доступни да преиспита Маскове пројекте.

Један од њих могао би да буде и закон којим се регулише рад Комитета за страна улагања у Сједињеним Државама, а он даје могућност да се Маскови послови и операције под лупу ставе због ризика по националну безбедност.

Посао тог комитета је да разматра аквизиције америчких предузећа од стране страних купаца, па није јасно да ли би та ревизија, која укључује и процене министарстава за спољне послове, одбрану и унутрашњу безбедност, заправо била легалан начин за преиспитивање.

Разлог због кога би Маскова понуда за куповину Твитера, посао вредан 44 милијарде долара, могао да буде доступан за ревизију, јесте то што су у Масковом конзорцијуму и страни инвеститори.

Наиме, та пословна група укључује и саудијског принца Алвалида бин Талала, крипто берзу "Бајнанс" чији је оснивач Кинез Чанпенг Жао, као и државни фонд Катара.

Маск, најбогатији човек на свету, последњих недеља је био је веома активан на Твитеру где је објавио предлоге за окончање сукоба Русије и Украјине и запретио да ће укинути финансијску подршку "Старлинк" интернету у Украјини.

То је разљутило званичнике у САД и Европи, а код америчких ривала му обезбедило похвале.

Касније је Маск одустао од своје претње да ће прекинути "Старлинк", и обећао да ће наставити да сноси трошкове услуге која је суштински постала алат за комуникацију у Украјини за време руске специјалне војне операције.

Маск услугу пружа бесплатно, али компанија "Спејс икс" којој ”Старлинк” припада , због тога губи 20 милиона долара месечно.

Маск се о наводима о могућој истрази није оглашавао.

image