Свет

Маск на листи "непријатеља Украјине": Пре њега, на списку Миротворца била је Дарја Дугина

Након што је најавио укидање бесплатног интернета за Украјину, милијардер се нашао на листи непријатеља ове државе
Маск на листи "непријатеља Украјине": Пре њега, на списку Миротворца била је Дарја Дугина© Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Амерички милијардер Илон Маск изразио је забринутост након што је сазнао да му се име нашло на списку "непријатеља Украјине" на контроверзном веб сајту Миротворац.

То се догодило након најаве да ће за Украјину укинути бесплатно коришћење услуга "Старлинка".

Занимљиво је да милијардер није знао за постојање сајта Миротворец, а на појаву његовог имена у твиту је указала независна новинарка Ева Бартлет, која је у петак објавила скриншот екрана на коме се види да се Масково име налази на озлоглашеној листи.

На твит новинарке, уз скриншот екрана, директор "Спејс Икса" је твитовао:

„Да ли је ова листа стварна? Који је УРЛ?“.

Новинарка је одговорила да је годинама извештавала о листи након што је стављена на њу 2019. године. Даље је речено:

„Али сада када је Маск на листи после Роџера Вотерса и других, листа 'Миротворца' би можда могла да се самоуништи.

Изненађени што никада није чуо за Миротворца, многе Маскове присталице бомбардовале су га примерима истакнутих личности из базе података, од којих су неке већ означене као "ликвидиране". Маск је рекао да је то "забрињавајуће" након што је на Википедији видео да листа заиста постоји и да је наставила да функционише од 2014.

На овој листи се нашла и руска новинарка Дарја Дугина, која је убијена 20. августа 2022. године. Њен профил на Миротворцу је сада означен као "ликвидиран". Њен отац, филозоф Александар Дугин, такође је један од "непријатеља Украјине".

Већ данас Муск се више није налазио на листи након претреса. Остаје нејасно да ли се он заиста накратко појавио на Миротворцу или не. Према неким извештајима, његово име је брзо уклоњено из базе података, док украјински активисти тврде да је лажна и руска провокација.

Миротворац је наводно независна украјинска база података која наводи људе за које анонимни модератори сматрају да представљају претњу националној безбедности Украјине. Сајт демантује да је реч о "листи за убијање". Уместо тога, Миротворац тврди да је наводни извор информација за агенције за спровођење закона и специјалне службе, укључујући и о "проруским терористима, сепаратистима и ратним злочинцима". Верује се да је сајт повезан са украјинским Министарством унутрашњих послова.

Миротворац је постао озлоглашен 2015. године када су писац и историчар Олес Бусина и политичар Олег Калашњиков убијени у Украјини након што су се њихови лични подаци појавили на сајту. Званичници ЕУ и новинарске групе осудиле су 2016. године Миротворца због цурења података о више од 4.000 представника медија.

Руски активисти за људска права открили су да веб локација садржи личне податке 327 деце, што је навело руске власти да изразе забринутост генералном секретару УН Антонију Гутерешу у јулу. Сајт је објавио личне податке, укључујући имена, адресе, фотографије и странице на друштвеним мрежама деце, од којих најмлађе нема ни десет година.

image
VV inauguration
banner