Економија

Клијенти повлаче новац из "Креди Свис" банке: Изнета 61 милијарда франака, одлив се наставља

Клијенти су почели брзо да извлаче новац из "Креди Свис" банке, јер је ушла у замку тржишних превирања изазваних колапсом америчких зајмодаваца "Силикон вели бенк" и "Сигначур банке"
Клијенти повлаче новац из "Креди Свис" банке: Изнета 61 милијарда франака, одлив се наставља© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP, File

"Креди Свис" је саопштила у понедељак да је 61 милијарда швајцарских франака имовине "изнета" из банке у првом кварталу и да се одливи настављају, наглашавајући изазов са којим се суочава УБС Груп, да би спасила супарника.

Саопштено је и да су депозити клијената смањени за 67 милијарди франака у кварталу и да је било значајан број орочених депозита који нису орочени.

Већина одлива средстава била је из одељења за управљање богатством и десила се у свим регионима, пише Ројтерс.

Акције УБС-а и "Креди Свиса" благо су порасле у раној трговини, а неки аналитичари су приметили да одливи нису били лоши, како се очекивало. Ројтерс пише да су други извори рекли да је количина алармантна.

Чинило се да је способност "Креди Свиса" да генерише приходе у толико великом проблему да би "договор могао да остане кочница за резултате пословања УБС-а, осим ако се не објави дубљи план реструктурирања", рекао је лондонски аналитичар Томас Халет из КБВ-а.

Имовина којом се користи водећи сектор за управљање богатством пала је на 502,5 милиона франака крајем марта, у поређењу са 707 милиона пријављених у истом периоду прошле године.

Банка са традицијом постојања 167 година, пријавила је резултат за оно што ће вероватно бити последњи пут, јер се очекује да ће њен договор који је пројектовала држава са УБС ускоро бити завршен.

Клијенти су брзо почели да извлаче новац из "Креди Свис" банке, јер је ушла у замку тржишних превирања изазваних колапсом америчких зајмодаваца "Силикон вели бенк" и "Сигначур банке".

Ово је навело швајцарске власти да скупе пакет за спасавање у којем је УБС пристао да преузме "Креди Свис" за три милијарде швајцарских франака на залихама и претпостави губитак до пет милиона франака. Укључио је и 200 милиона франака државних финансијских гаранција.

"Кредит Свис" је саопштио да је на крају првог квартала имао 108 милиона швајцарских франака нето позајмица по овим олакшицама након што је вратио 60 милиона. Од тада је вратила још 10 милиона.

image