Свет

"Креди Свис" омета истрагу банковних рачуна одбеглих нациста, отпустили специјалног истражитеља

"Креди Свис" је покренуо, па онда прекинуо истрагу о банковним рачунима нациста, а критике на такву одлуку дошле су чак и из америчког Сената
"Креди Свис" омета истрагу банковних рачуна одбеглих нациста, отпустили специјалног истражитељаwww.globallookpress.com © MANUEL GEISSER via www.imago-ima

Посрнули банкарски гигант "Креди Свис" нашао се на удару оптужби да није био довољно транспарентан у вези са истрагом сопствених веза са нацистима, четврт века након што је та банка пристала да исплати 1,25 милијарди долара одштете преживелима из Холокауста.

Одбор за буџет америчког Сената објавио је два извештаја настала током истраге коју је "Креди Свис" започео како би разоткрио детаље о банкарским активностима немачких нациста који су тридесетих година прошлог века пребегли у Аргентину, пише "Њујорк тајмс".

Један од извештаја написао је адвокат Нил Барофски, чију је фирму "Креди Свис" првобитно ангажовао за спровођење истраге, али је тај уговор раскинут у новембру прошле године након што су они истрагу проширили и на нацисте који су по окончању Другог светског рата избегли из Европе.

"Одлука 'Креди Свиса' да обустави истрагу док је она још била у току многа је питања оставила без одговора, укључујући она о томе колико су претходне истраге биле темељне, као и у којој мери је та банка помагала нацистима који су након рата бежали од правде", написао је Барофски.

Тај инцидент показује да је, осамдесет година након Другог светског рата, улога швајцарских банака у пружању финансијске помоћи нацистима у великој мери и даље под велом тајне. Реч је о још једном скандалу банке која је пре месец дана била на ивици колапса, пре него што је у последњем тренутку "спасао" ривалски УБС.

Одбор за буџет америчког Сената започео је сопствену истрагу након што је Центар "Симон Визентал", јеврејска невладина организација која се бави истрагом Холокауста, ступила у контакт са сенатором Чаком Граслијем, водећим републиканцем у том Одбору.

Швајцарска банка је објавила сопствено саопштење у ком наводи да је извештај Барофског садржао "бројне чињеничне грешке, обмањујуће и непотребне изјаве и непоткрепљене тврдње које се заснивају на непотпуном разумевању чињеница. Банка снажно одбацује ове лажне изјаве." Саопштење, међутим, није нагласило о каквим грешкама је конкретно реч.

У разговору са представницима Буџетског одбора, заступници "Креди Свиса" порекли су било какво противзаконито деловање и нагласили да "су посвећени трагању за истином о томе шта се догодило", рекао је извор "Њујорк тајмса". Они су такође рекли да је одлука о отпуштању Барофског "чисто пословног карактера", а не покушај поткопавања истраге.

Истрага ће се наставити под надзором другог адвоката, рекли су они. Банка је објавила и сопствени извештај о догађајима из марта, када је Баркофски смењен са места главног истражитеља.

Након што су прегледали новооткривене информације, званичници банке су у извештају написали да оне "допуњују, али суштински не мењају до сада доступна сазнања", као и да је "Креди Свис закључио да у овом тренутку није неопходно спровести додатне мере у вези са проблемима које је навео Центар Симон Визентал".

Ипак, након што је Одбор за буџет америчког Сената започео сопствену истрагу, "Креди Свис" је пристао да испита листу додатних имена за које се верује да су повезана са тајном мрежом уз помоћ које су нацисти након Другог светског рата бежали из Европе.

Сенатор Грасли је рекао да је "Креди Свис", упркос томе што је првобитно пристао на истрагу, "успоставио њен непотребно ригидан и узак обим", одбио да следи трагове, уклонио господина Барофског и инсистирао на измени делова извештаја које је предао.

Велики број Немаца побегао је у Аргентину у годинама непосредно пре и после Другог светског рата, међу којима је био у значајан број нациста. Центар "Симон Визентал" је 2020. године објавио та је разоткрио информације о Немцима који су тамо живели још тридесетих година прошлог века и које би могле да буду од користи у разоткривању њихових банкарских рачуна.

Банка је пристала на спровођење истраге о рачунима које су у њој имали нацисти и други са њима повезани људи, а на место специјалног истражитеља поставила је њујоршког адвоката Барофског, човека са богатим искуством у истрагама банкарских злоупотреба.

"Креди Свис" је сличну истрагу већ спровео током деведесетих година прошлог века и она је окончана исплатом одштете оштећеним Јеврејима у износу од 1,25 милијарди долара. Та банка, али и њихов одскорашњи власник УБС, несумњиво су се надали да је цела прича о нацистичким рачунима у том приликом затворена, пише "Њујорк тајмс".

Током истраге, Барофски није пронашао ни један и даље активан банковни рачун који би се недвосмислено могао повезати са нацистима, али је открио налоге које су нацисти користили, а који нису били покривени истрагом из деведесетих година. Банка његова сазнања доводи у питање.

Барофски такође тврди да је "Креди Свис" помогао немачком бизнисмену повезаном са Нацистичком партијом да реструктурира предузеће које би данас вредео више стотина милиона долара како његова имовина не би била конфискована, као и да је банка касније то предузеће користила за исплату бонуса својим руководиоцима.

"Креди Свис", с друге стране, тврди да је до реструктурације дошло још тридесетих година пролог века, пошто је немачки бизнисмен раскинуо са нацистима, а не током или после рата.

Истрага адвоката Барофског испитивала је и банковне рачуне нацистичког научника који је био ухапшен током нирнбершког процеса, а који су у тој банци били отворени између 1952. и 1990. године, као и рачун нацистичког официра осуђеног у Нирнбергу чији је рачун угашен тек 2002. године, пише "Њујорк тајмс".

Док се истрага одвијала, у "Креди Свису" су одлучили да смене дотадашњег правног представника компаније и замене га новим, адвокатом Маркусом Дитлемом. Управо је он Барофском, током редовног брифинга о стању истраге у јуну прошле године, рекао да је привремено обустави.

Званичници банке су рекли да је Дитлем Барофском у октобру рекао да настави са својим послом, након чега је дошло до захлађења односа између њих двојице. Барофски је коначно смењен у новембру, а на његово место постављен је лондонски адвокат Лук Толаини.

Републикански сенатор Чак Гласли и његов демократски колега и председник Одбора за буџет америчког Сената Шелдон Вајтхаус отпочели су сопствену истрагу у фебруару ове године, наводи "Њујорк тајмс". Маркус Дитлем посетио је Вашингтон почетком априла како би са њима разговарао о истрази.

Чланови Одбора су од представника "Креди Свиса" тражили објашњење и зашто та банка није истражила банковне рачуне повезане са стотинама људи који су учествовали у тајним операцијама пребацивања нациста из Немачке након рата.

"Креди Свис" се обавезао да ће у будућности испитати и те рачуне, али у Центру "Симон Визентал" нису били одушевљени, наводећи да је одлука о смени Барофског "урушила поверење у праведну, независну и транспарентну истрагу".

image