Економија

Црна Гора покушава да спречи одлазак ИТ стручњака - граде им 115 станова у посебном "селу"

Први капитални пројекат "Кортекс село" вредан око 16 милиона евра, биће завршен у току 2025. године
Црна Гора покушава да спречи одлазак ИТ стручњака - граде им 115 станова у посебном "селу"Getty © Sean Gallup

Дефицит радне снаге посебно погађа мала тржишта радне снаге, међу којима је и црногорско. Зато је 19 компанија чланица ИЦТ Кортекс, које желе да задрже програмере у овој земљи иницирало пројекат изградње станова за својих 115 запослених.

Они су најавили да ће први капитални пројекат "Кортекс село", комплекс стамбених објеката намењен запосленима у црногорским ИТ компанијама вредан око 16 милиона евра, бити завршен у току 2025. године.

Комплекс стамених објеката биће изграђен у Подгорици уз обалу Мораче, на простору недалеко од тржних центара "Сити Мол" и "БИГ Шопинг", пренео је портал Банкар.ме.

На истом месту биће изграђена четири објекта са највише четири нивоа изнад земље и подземним гаражама, као и пратећим садржајима попут рекреативне зоне, парка за децу и кафеа на отвореном.

Иницијатори пројекта се надају да ће на тај начин обезбедити квалитетнији живот и рад запосленима, чиме би смањили одливе ИТ сручњака из Црне Горе.

Преседник Управног одбора ИЦТ Кортекса Владан Табаш подсетио је да се ово удружење за две године постојања проширило на 40 чланица, које имају 162 милиона прихода, 11,5 милиона евра профита и 1.388 запослених.

"Ово већ указује да смо озбиљан фактор и да желимо да будемо једна од водећих индустрија у Црној Гори, па иако смо почели као едукативни кластер, еволуцијом смо израсли у нешто много више", истакао је Табаш.

Додао је да Кортекс ради на интернационализацији, а у сарадњи са Универзитетом Црне Горе и на програмима преквалификације и доквалификације за ИТ сектор.

image