Економија

Сигурна инвестиција: Амерички долар слаби - азијски инвеститори купују злато

Ова комбинација фактора показује да се америчка економија налази у лошем стању, тврде инвеститори, и да је "лет у сигурно уточиште постао неизбежан"
Сигурна инвестиција: Амерички долар слаби - азијски инвеститори купују златоwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Злато се дуго сматрало поузданим уточиштем, али је у последњих месец дана међу инвеститорима у азијским трговачким центрима, попут Сингапура и Хонгконга, нагло добило на вредности, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Прошлог месеца, куповине злата су доживеле праву експлозију у трговачким центрима Азије.

"Злато се купује да би се ублажио ризик од катастрофалних догађаја", каже канадски инвеститор Брајан Фостер, алудирајући на могуће сукобе усред растућих геополитичких тензија Сједињених Држава и Кине. 

"Наш промет златом у априлу порастао је за 40 одсто у поређењу са мартом и 110 одсто у поређењу са јануаром", рекао је Падраиг Сеиф, оснивачки партнер компаније "Прешс металс Ејжа", са седиштем у Хонгконгу.

Многи од његових клијената су "истински забринути", јер држање новца на рачунима са ниским приносима умањује његову вредност након што су недавни банкарска потреси у САД пољуљали поверење инвеститора.

Америчка економија у лошем стању

Цене злата достигле су нове рекорде, са више од 2.000 долара по унци, откако су се појавиле прве пукотине у америчком банкарском систему. Према анкети "Галупа", која је спроведена у мају, скоро половина Американаца забринута је за свој новац.

Страх појачава и могућност кредитне кризе, будући да Бела кућа и Конгрес нису постигли договор о повећању лимита на задуживање.

Рекордно високе цене злата нису умањиле потражњу у Хонгконгу. Слично је и у Сингапуру, који бележи огроман пораст потражње. Овај раст се приписује америчкој банкарској кризи, застоју због горње границе дуга, повећању каматних стопа и слабости америчког долара.

Мишљења о томе колико ће злато још расти су различита, али мало ко је спреман да се клади на смиривање.

Ова комбинација фактора показује да се америчка економија налази у лошем стању и да је "лет у сигурно уточиште постао неизбежан", сматра Спенсер Кембел, директор сингапурске компаније "Ежја консалтинг".

Неки трговци, са седиштем у Сингапуру, верују да ће злато у наредних неколико месеци достићи 2.450 долара по унци, додао је Кембел.

Цене злата ће и убудуће расти

Злато би могло да порасте за још шест процената до краја године, тврди Рос Норман, извршни директор "Металс дејлија" са седиштем у Лондону, додајући да слабост америчког долара сама по себи не доводи до раста цене злата. Поред банкарске кризе, и инфлација, опадање приноса на обвезнице и геополитичка питања покрећу раст вредности овог метала.

Расправу о будућности долара прошлог месеца покренуо је малезијски премијер Анвар Ибрахим, који је поздравио стварање нове валуте БРИКС-а, коју би чланице (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) користиле за плаћање у међусобној размени. 

Све више међународне трговине данас се одвија у националним валутама, као што су трансакције Индонезије и Кине у рупјама и јуанима.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би се САД већ почетком јуна могле суочити са неплаћањем својих обвезница и других обавеза, а последице ће бити још теже због банкарске кризе у САД.

У међувремену, економска неизвесност ће током наредних месеци повећати куповину злата, предвиђа Ед Мој, бивши директор Ковнице новца САД.

image