Економија

Саудијска Арабија критикује САД због манипулисања ценама нафте

Министар енергетике каже да су резерве нафте намењене само за употребу у хитним случајевима
Саудијска Арабија критикује САД због манипулисања ценама нафтеwww.globallookpress.com © Saudi Press Agency/Keystone Press Agency

Министар енергетике Саудијске Арабије принц Абдулазиз бин Салман критиковао је САД због искоришћавања својих залиха нафте за хитне случајеве како би манипулисали ценама и упозорио на последице ако резерве пресуше.

"Моја је дужност да јасно ставим до знања свету да би губитак залиха за ванредне ситуације могао бити болан у наредним месецима", рекао је саудијски министар.

Саудијски министар је оценио да америчке стратешке резерве нафте (СПР) нису имале за циљ да ублаже притиске на цене, већ је уместо тога требало да се позабаве хитним ограничењима у снабдевању. Коментари долазе након што је амерички председник Џозеф Бајден најавио продају још 14 милиона барела из СПР-а, након пуштања 180 милиона барела нафте од априла.

Прошле недеље америчке власти су саопштиле да ће пустити додатну нафту из СПР-а како би задржалe америчкe ценe бензина, а затим попуниле резерве. Коришћење залиха за ванредне ситуације забринуло је инвеститоре широм света, јер би превелике количине нафте могле преплавити тржиште и ставити га под притисак.

Према аналитичару компаније "Енерџи аспектс" Амрити Сен, СПР се сада "апсолутно користи да би се цене одржавале нижима, иако то није њихова намена".

Бајденова администрација је наводно наговестила да би даље искориштавање стратешких резерви могло бити повезано са недавном одлуком ОПЕК+ да смањи производњу нафте.

ОПЕК+ је најавио да ће земље које чине ову групу смањити производњу нафте за два милиона барела дневно почевши од новембра. Смањење ће бити распоређено на основу квота у оквиру споразума ОПЕК+ од августа 2022. Смањење производње има за циљ стабилизацију глобалног тржишта нафте уочи сезонског пада потражње и страха од глобалне рецесије.

image