Економија

Ђедовић: "Балкански ток" допринео сигурнијем снабдевању Србије гасом

У наредних десет година потребно је да уложимо 15 милијарди евра у развој енергетског сектора, оценила је министарка рударства и енергетике Србије
Ђедовић: "Балкански ток" допринео сигурнијем снабдевању Србије гасом© TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Више људи у 28 земаља ЕУ умрло је од недостатка грејања, чак 68.000, него од вируса ковид-19, њих 59.700, показала је студија "Економист" за период од новембра 2022. до фебруара ове године.

Паралелно, једна друга студија из билтена Агенције за енергетику Србије, показала је да су у 27 земаља Европске уније, изузев Малте и Кипра, потези европских челника да прекину снабдевање јефтиним руским гасом, довели до смртоносних последица.

Како се не би нашла на месту Велике Британије, Норвешке и Швајцарске, које су такође обухваћене истраживањем, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић за "Политику" каже да Србија има низ енергетских аранжмана са Мађарском, Бугарском, Азербејџаном...

"Снабдевање нафтом је стабилно упркос геополитичким дешавањима. Резервне нафте и нафтних деривата из различитих извора тренутно су довољне да подмире близу 90 дана просечне дневне потрошње и интензивно радимо на повећању залиха", рекла је она.

Додала је да је крајем претходне године донета нова уредба о енергетски угроженом купцу.

"Критеријуми за остваривање права на попуст на струју, гас или топлотну енергију флексибилнији су, а захваљујући енергетском пакету бесповратне помоћи ЕУ Србији, број домаћинства која могу да остваре статус енергетски угроженог купца повећани су два и по пута, односно на 190.000", објаснила је министарка.

Најавила је да ће "Електропривреда Србије" први пут после три деценије отворити производни капацитет, термоелектрану "Костолац Б-3" снаге 350 мегавата, што је изузетно важно за електро-енергетску стабилност током наредне грејне сезоне.

"У наредних десет година потребно је да уложимо 15 милијарди евра у развој енергетског сектора како бисмо били независни и стабилни у годинама које долазе", поручила је Ђедовић и додала да су тренутно цене струје и гаса стабилне, али да очекује од грађана да буду енергетски ефикасни и да штеде.

Закључила је да је одлука Србије да буде део активних учесника у изградњи "Балканског тока", која нас је позиционирала као транзитну земљу преко које се руским гасом снабдевају и земље централне Европе, пре свих Мађарска, и обезбедила нам да наставимо да користимо руски гас, била одлична и на корист сигурног снабдевања грађана гасом.

image