Економија

Турска: Чвориште преко којег ће гас из Русије стизати у Европу готово за годину дана

Турска преко чворишта на својој територији може да снабдева Европу са око 40 милијарди кубних метара природног гаса
Турска: Чвориште преко којег ће гас из Русије стизати у Европу готово за годину данаGetty © David Hecker

Турско министарство енергетике очекује да ће ново гасно чвориште које ће снабдевати Европу руским гасом бити изграђено и пуштено у рад у року од годину дана. Према речима министра енергетике Турске Фатиха Домнеза, тај пројекат је изузетно важан за земље јужне Европе, преноси ТАСС.

"Чвориште гаса је посебно важно за јужну Европу. У тим земљама не питају да ли ће бити чворишта или не, њих занима када ће почети да ради", рекао је турски министар за ТВ станицу Хабер Глобал.

Донмез је раније саопштио да Турска преко чворишта на својој територији може да снабдева Европу са око 40 милијарди кубних метара природног гаса, који јој остају као вишак од 100 милијарди кубних метара добијених годишње из иностранства. Србија иначе, просечно годишње троши око три милијарде кубика гаса. 

Турска преговара са 15 земаља које би могле да учествују у реализацији пројекта, укључујући Азербејџан, Иран и државе Персијског залива.

Идеју о успостављању чворишта у Турској за преусмеравање количине руског гаса, чији транзит више није могућ кроз Северни ток, изнео је руски председник Владимир Путин током Руске енергетске недеље у октобру 2022. Путин је тада навео да је могућа изградња још једног гасовода.

Турска је преузела иницијативу и рекла да је већи део инфраструктуре за потенцијално чвориште и центар за трговину гасом у Истанбулу спреман. Турска страна је такође покренула законске измене како би подржала пројекте гасних чворишта законодавним оквиром.

Како је раније објављено, Турска жели да постане највеће гасно чвориште за снабдевање Европе, а у плану има изградњу три крака од којих би један гасовод ишао и до Србије.

image