Економија

Како је Русија избегла финансијске санкције ЕУ уз помоћ јуана

Приходе од извоза гаса и других сировина убира мало позната јединица Московске берзе
Како је Русија избегла финансијске санкције ЕУ уз помоћ јуанаwww.globallookpress.com © © Maksim Konstantinov

Мало позната јединица главне руске берзе постала је витална веза Москве са глобалним финансијским системом док десетине милијарди долара и евра пристижу од продаје нафте и других роба.

Национални клириншки центар (НКЦ), установа у којој банкари изравнавају своја потраживања, ове године је забележио пораст девизних средстава, реклe су "Блумбергу" особе упознате са пословањем такозваног Клиринг хауса.

Као кључна карика у трговини гасом, НКЦ је до сада избегавао санкције САД и Европе које су погодиле централну банку и главне руске зајмодавце.

Велики део новца у НКЦ-у, који се држи у име руских банака и њихових клијената, је у јуанима, пребачен је из долара и евра и других "непријатељских" валута по налогу централне банке, рекли су "Блумбергови" извори. Мање несанкционисане кредитне институције такође су забележиле скок удела у јуанима и другим страним валутама.

Способност Русије да ублажи ударац санкција захваљујући континуираном приливу готовине од енергената и другог извоза фрустрира званичнике у САД и Европи који желе да је изолују од својих финансијских система након што је Кремљ покренуо специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара.

Санкције су уведене убрзо након тога и Банка Русије је одсечена из глобалног финансијсог система. Међутим, са порастом цена енергије, прилив се наставио несмањеним темпом, а фондови НКЦ-а су "експлодирали".

"НКЦ нема свој новац. То је све новац банака, тачније новац њихових клијената, који стављају у НКЦ јер може да врши плаћања у доларима” будући да има кореспондентне рачуне код америчких банака, рекао је Олег Вјугин, који је био председник одбора Московске берза до јуна 2022. а пре тога високи званичник у Централној банци и Министарству финансија.

Многи руски зајмодавци су изгубили сличне рачуне као резултат санкција.

"Након што су се појавиле гласине да ће НКЦ бити санкционисан, већина долара је претворена у јуане“, рекао је он.

Кинеска валута је ове године пала за око 12 одсто у односу на америчку валуту.

Колико новца НКЦ, чије је пуно име је Централни национални клириншки центар дд, сада држи није јасно. Пошто су санкције замрзнуле око 300 милијарди долара у резервама Банке Русије након 24. фебруара, власти су престале да откривају све осим најопштијих информација о руском власништву.

НКЦ до сада није био погођен санкцијама, иако су САД додале њиховог извршног директора на своју црну листу у септембру.

Одлука Кремља у пролеће да од европских купаца руског гаса захтева да уплате уплате преко НКЦ значила је да би наметање ограничења угрозило снабдевање ЕУ виталним енергентом.

Вишак девиза, који једном апсорбује Банка Русије, завршава у квази приватним рукама јер су санкције лишиле централну банку могућности да ради на тржишту валута. Обично, као клириншка кућа Московске берзе, НКЦ делује као посредник између учесника на различитим тржиштима, од девиза до деривата.

"Блумберг економикс" процењује да би укупан приход могао да премаши 100 милијарди долара, на основу података о платном билансу централне банке који показују повећање међународне активе.

Нето акумулација страних средстава достигла је скоро 47 милијарди долара у трећем кварталу, показују званични подаци, што је додатак на 25,7 милијарди долара из претходна три месеца. У свом најновијем извештају о платном билансу овог месеца, централна банка је део повећања приписала финансирању трговине и авансним плаћањима страних партнера.

Огромне суме по финансијском систему у Русији су резултат рекордног суфицита на текућем рачуну који ће, према предвиђањима централне банке, ове године бити 243 милијарде долара, или скоро дупло више од 2021.

"Ово је био веома издашан период“, рекао је Вјугин за други и трећи квартал ове године. "Цене енергије су биле високе и било је много извоза."

У прошлости, Банка Русије је била у стању да почисти око 70 одсто суфицита и усмери га у резерве, наводи "Блумберг економикс", али је ове године због замрзнутих средстава одустала од тога.

image