Економија

Шеф "Росњефта": Русију је немогуће избацити са светске економске сцене

Економија Русије је стабилна и "тврдо стоји на земљи" захваљујући својим ресурсима и свака идеја о томе да ју је могуће изопштити на глобалном нивоу је апсурдна, поручио је директор "Росњефта"
Шеф "Росњефта": Русију је немогуће избацити са светске економске сценеwww.globallookpress.com © Alexander Pohl

Извршни директор "Росњефта" Игор Сечин изјавио је у четвртак да је идеја да је Русију могуће избацити из светске економије апсурдна, додајући да је удео Русије у снабдевању основним сировинама 15 одсто, а да је њен БДП на светском тржишту већи од 2 посто, што често погрешно преносе на Западу.

Kако је навео директор једне од највећих јавних нафтних и гасних компанија на свету, захваљујући довољној количини основних ресурса којим располаже Москва, руска економија "тврдо стоји на земљи" што доприноси њеној стабилности. Са друге стране, велики број европских земаља почео је да замера САД, оптужујући Вашингтон да је профитирао на енергетској кризи коју је изазвао, рекао је Сечин.

Kоментаришући потез Запада везано за ограничавање цена гаса и нафте, директор "Росњефта" је нагласио да се та одлука коси са основним начелима тржишта и укида у исто време суверена права других земаља да располажу својим ресурсима како желе.

"Односно, идеја је у суштини да се укину суверена права земаља на сопствене ресурсе, јер су 'правим' земљама којима недостају ресурси потребне више од 'погрешних'. Сама САД, наравно, нема ограничења", нагласио је он, додајући да на тај начин нестаје конкуренција на енергетском тржишту.

Експорт руских ресурса на Исток се повећава у складу са плановима

Kако наводи Сечин, Русија наставља да повећава свој извоз енергената на исток, у складу са задатим циљевима. С тим у вези, јединствени пројекат "Восток Оил" који развија "Росњефт" ће омогућити да се извоз руске нафте повећа више од два пута на тржиште Југоисточне Азије. Главни акценат ће бити на Kини, једном од главних енергетских партнера Москве, и Индији.

"’Восток Оил’ ће обезбедити дугорочну стабилност тржишта нафте и смањити волатилност цена, спречавајући непрофитабилно повећање цене енергетских ресурса", објаснио је Сечин, како се наводи у званичном саопштењу компаније.

"Све већи нагласак стављен је на јачање сарадње између растућих тржишта, рекао је он. Земље Југоисточне и Централне Азије, Латинске Америке, Африке све више се фокусирају на јачање веза, координацију са Русијом, Kином и Индијом",  додао је он.

У исто време Сечин је нагласио да је садашња вештачки створена енергетска криза изазвана брзом транзицијом ка зеленој економији и недовољним инвестирањем у индустрију, а не санкцијама или ситуацијом у Украјини. Притом, зелена транзиција нема никакве везе са решавањем климатских проблема, а нафта и гас остају главни извори енергије у свету, поручио је шеф "Росњефта".

САД се по сваку цену боре да задрже свој доминантни положај у свету

Ни пандемија, ни украјинска криза, ни проблеми енергетике и економије у целини ни на који начин нису капитални узрок тектонских промена које се дешавају у свету, рекао је Сечин. У питању је борба Вашингтона, који се сам прогласио за главног играча на светској сцени, да задржи своју доминантну позицију, објаснио је директор "Росњефта".

Основни инструмент манипулације САД је њихова национална валута, амерички долар, због чега сада највеће економије Југоисточне Азије све више директно врше међусобне трансакције у својим валутама.

"Видимо жељу држава које желе да задрже свој суверенитет да се одрекну поравнања у доларима. То је процес који није брз, али је неповратан", рекао је он. Ипак, "свет се променио за све", како каже Сечин, закључујући да се ера владавине Вашингтона кроз долар полако завршава.  

image