Свет

Светска банка: Г7 није довољно моћан да диктира цену руске нафте

Светска банка довела је у питање одлуку САД и савезника да ограниче цену руске нафте
Светска банка: Г7 није довољно моћан да диктира цену руске нафте© Joshua Sukoff/Unsplash

План чланица Г7, предвођених Сједињеним Државама, да наметну највишу цену руске нафте могао би да успе само ако велика тржишта у настајању и земље у развоју буду учествовали у њему, поручено је из Светске банке.

"Предложено ограничење цене нафте могло би да утиче на проток из Русије, али то је непроверен механизам и за постизање циља биће потребно учешће великих тржишта у настајању и економија у развоју", наводи се у извештају Светске банке.

Банка је навела да би краткорочно могло да дође до поремећаја руског извоза, али ће "учесници на тржишту пронаћи начина да заобиђу санкције, што се у прошлости често дешавало."

Група 7 водећих економија - САД, Канада, Француска, Немачка, Италија, Велика Британија и Јапан - договорила се прошлог месеца да ограничи највишу цену руске нафте у покушају да ускрати Москви приходе од извоза овог енергента.

Цена руске нафте још увек није договорена, а Индија и Кина - водећи трговински партнери Москве, најавиле су да неће подржати ограничење цене нафте.

Према плану Г7, банке, осигуравајуће куће, шпедитерске компаније неће смети да пружају услуге руским компанијама које продају нафту по цени вишој од "замрзнуте".

Почетком децембра у Европској унији на снагу ступа и забрана увоза руске нафте која стиже поморским путем.

Москва је поручила да неће слати своју нафту земљама које подрже ограничење цене.

image
VV inauguration
banner