Економија

Гутереш забринут: Шта ако Русија 17. јула одустане од споразума о житу?

Москва је најавила да ће одустати од споразума, који је постигнут уз посредовање САД и Турске у јулу прошле године, уколико препреке за извоз руског жита и ђубрива не буду уклоњене
Гутереш забринут: Шта ако Русија 17. јула одустане од споразума о житу?Getty © Chris McGrath

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је забринут да би Русија 17. јула могла да одустане од споразума који дозвољава безбедан извоз жита и минералних ђубрива преко украјинских црноморских лука. Гутереш је рекао новинарима да се напорно ради на томе да се продужи важење споразума и после 17. јула, пренео је "Ројтерс".

Наводе да је "Москва претила да ће одустати од споразума, који је постигнут уз посредовање САД и Турске у јулу прошле године, уколико препреке за извоз руског жита и ђубрива не буду уклоњене".

"Ројтерс" подсећа да руски извоз хране и ђубрива није директно под санкцијама Запада које су уведене због напада Русије на Украјину, али указује да Москва наводи да ограничења плаћања, логистике и осигурања представљају баријеру за тај извоз.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин изјавио је у суботу да Русија не може да буде задовољна како се одвија извоз руске хране и ђубрива, пренео је ТАСС.

Вершињин је то рекао након састанка са генералном секретарком Конференције Уједињених нација о трговини и развоју (УНЦТАД) Ребеком Гринспан у петак у Женеви. Међу захтевима Русије су и наставак извоза амонијака преко гасовода до украјинске луке Пивдењи и поновно повезивање Руске пољопривредне банке са СВИФТ међународним платним системом.

image