Свет

Ердоган: Продужава се Споразум о житу; Захарова потврдила

Неколико светских медија пренело је, позивајући се на анонимне саговорнике, да се Црноморски споразум наставља, а затим је то потврдио и турски председник
Ердоган: Продужава се Споразум о житу; Захарова потврдила© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Споразум о житу се продужава за два месеца, рекао је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган, захваливши Владимиру Путину на подршци иницијативама Анкаре по овом питању. 

Он је, како преносе "РИА Новости", навео и да је Турска добила гаранције од "руских пријатеља" за несметан излазак турских бродова из лука Николајев и Олвија у Украјини.

"Споразум о житу, закључен 22. јула 2022. године, истиче сутра. Одлучено је да се уговор о црноморској иницијативи за жито, уз подршку наших руских пријатеља, и уз допринос украјинских пријатеља продужи за два месеца", рекао је он обраћајући се посланицима владајуће Партије правде и развоја.

Обећао је и да ће Турска уложити све напоре да у потпуности спроведе договор о житу.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је изјаву турског председника о продужењу Црноморског споразума за два месеца. 

"Споразум о житу се продужава на два месеца. Дакле, постоји шанса, не речима, већ делима, да се помогне у обезбеђивању глобалне прехрамбене безбедности. Пре свега, да се помогне земљама којима је то најпотребније", казала је Захарова на данашњем брифингу.

Она је истакла да се процене Русије Истанбулских споразума из 2022. године нису промениле, а да несугласице у примени треба исправити што је пре могуће.

Да ли ће Русија наставити да омогућава безбедан извоз жита из Црноморских лука, спекулисало се откако је последњи брод у складу са овим споразумом напустио Украјину, и само се чекала званична потврда.

"Блумбергови" саговорници раније су рекли да ће Русија "за сада" пристати да продужи Црноморски споразум.

"Споразум, уз посредовање Турске и Уједињених нација, задржао би отворен главни трговински пут усред специјалне војне операције у Украјини, повећавајући глобалне залихе хране. Москва је запретила да ће се повући из споразума ако се не уклоне препреке за испоруку њених усева и ђубрива", подсетио је медиј.

Уједињене нације и Турска, иначе су посредовале у Црноморском споразуму у првих 120 дана у јулу прошле године како би помогли у решавању глобалне кризе хране која је настала након сукоба у Украјини.

Москва је у новембру пристала да продужи Црноморски пакт за још 120 дана, али је онда у марту пристала на продужење од 60 дана, односно до 18. маја, уколико се не испуни листа захтева у вези са пољопривредним извозом Москве.

Да би у јулу убедиле Русију да дозволи извоз житарица из Црног мора, Уједињене нације су се сагласиле да током три године помогну Москви са руским пољопривредним пошиљкама.

"Још увек има много отворених питања у вези са нашим делом споразума. Сада ће морати да се донесе одлука", рекао је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.

Откако је потписан у јулу 2022. споразум је до сада омогућио безбедну испоруку око 30 милиона тона усева. То је помогло у снижавању глобалних цена хране и роба које су рекордно скочиле од почетка специјалне војне операције.

image
VV inauguration
banner