Русија

Москва: Договор о житу покриће за снабдевање богатих држава

Из украјинских лука Одеса, Јужни и Черноморск од 1. августа 2022. извезено је више од 30,3 милиона тона житарица
Москва: Договор о житу покриће за снабдевање богатих државаGetty © Dan Kitwood / Staff

Црноморски договор о житу теоријски је представљен као споразум који има за циљ да смањи претње глобалној безбедности хране, док се у стварности испоставило да је био димна завеса за комерцијални извоз украјинског жита у земље које немају потребу за њим, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин на 11. међународном састанку високих званичника задужених за питања безбедности.

Имплементација такозваног житног споразума послужила је Европи и Америци да изокрену потребе најсиромашнијих земаља света у сопствену корист, навео је он и додао да се пакет који је понудио генерални секретар УН Антонио Гутереш у Истанбулу у јулу 2022, састојао од два међусобно повезана споразума - Црноморске иницијативе за снабдевање украјинског жита и руског амонијака и Меморандума Русије и УН о нормализацији извоза пољопривредниһ производа.

"Реторички, пакет је представљен као споразум који има за циљ смањење претњи по безбедност хране и пружање помоћи азијским, афричким и латиноамеричким земљама којима је потребна. Међутим, испоставило се да је био димна завеса за комерцијални извоз украјинског жита у добро храњене земље и пружио је прилику западним корпорацијама које су купиле украјинску обрадиву земљу да остваре вишак профита", преноси ТАСС коментар Вершињина.

Из украјинских лука Одеса, Јужни и Черноморск од 1. августа 2022. извезено је више од 30,3 милиона тона житарица, рекао је дипломата. "Највећи део производа (80 одсто) испоручен је у земље са високим или приходима вишим од просека, укључујући и ЕУ (око 40 одсто). Земље којима је жито преко потребно (Етиопија, Јемен, Авганистан, Судан и Сомалија) примиле су само 722.000 тона, или 2,5 одсто укупног терета, али то не спречава западне земље уз подршку УН да лицемерно причају о глобалној безбедности хране", додао је он.

"Реалност је, међутим, следећа: Црноморска иницијатива не садржи ниједну реч о овим племенитим питањима, док меморандум Русије и УН садржи неколико обимних релевантних изјава. Међутим, то не спречава САД, ЕУ и Велику Британију да додатно санкционишу извоз руских пољопривредних производа и систематски ометају имплементацију другог дела споразума – меморандума Русије и УН у целини", додао је Вершињин.

Очигледан закључак је да пакет који је Гутереш понудио и који је потписан у Истанбулу не функционише, напоменуо је заменик министра. "Не само да се не спроводи меморандум Русије и УН, већ се не спроводи чак ни извоз руског амонијака предвиђен оба споразума, укључујући и луку Јужни, како се помиње у Црноморској иницијативи. Сама иницијатива је једном за свагда поткопала кредибилитет своје исказане хуманитарне намере", закључују у Министарству спољних послова.

image