Економија

Федералне резерве паузирале са подизањем каматних стопа: Чека се одлука ЕЦБ

Американци паузирали са строгим мерама штедње, европска економија и даље посрће
Федералне резерве паузирале са подизањем каматних стопа: Чека се одлука ЕЦБGetty © Win McNamee / Staff

Америчке Федералне резерве паузирале су серију повећања каматних стопа, али ће  предвиђени трошкови задуживања бити већи него што се раније очекивало, "захваљујући" ономе што је председавајући Џером Пауел назвао "изненађујуће упорном инфлацијом".

Фед је сигнализирао да ће још два пута подићи каматне стопе ове године, и да би прво повећање могло да уследи већ у јулу.

Комитет Феда једногласно је одлучио да не подигне каматне стопе за четврт поена.

"Комитет је генерално сматрао да је прикладно да се темпо, макар и мало, ублажи. То омогућава економији мало више времена да се прилагоди док доносимо наше одлуке", рекао је Пауел новинарима.

Упркос првом попуштању агресивне кампање монетарног пооштравања која је почела у марту 2022, председник Феда је јасно ставио до знања да америчка централна банка намерава да додатно притисне највећу светску економију како би константно високу инфлацију ставила под контролу.

"Скоро сви учесници одбора сматрају да је вероватно да ће нека даља повећања стопе уследити ове године", рекао је Пауел.

"Фајненшел тајмс" наводи да је најава састанка "уживо" следећег месеца снажан показатељ да ће каматна стопа бити подигнута у јулу.

Већина креатора политике предвиђа два додатна повећања за четвртину поена ове године што би подигло референтну каматну стопу на између 5,5 одсто и 5,75 одсто.

На другој страни Атлантика, Европска централна банка ће готово сигурно подићи каматне стопе на највиши ниво у протекле 22 године и, како наводи Ројтерс, оставити себи простора за додатно подизање трошкова задуживања.

Инфлација у еврозони од 6,1 одсто је и даље неприхватљиво висока за ЕЦБ чији је циљ био два одсто, због чега ће централна банка ЕУ највероватније наставити са оштрим мерама. Очекује се да ће каматна стопа бити подигнута за 25 базних поена на 3,5 одсто, што је највиши ниво од 2001.

image