Економија

Да ли ће доћи до успоравања подизања каматних стопа ЕЦБ?

Успоравање базне инфлације, која не узима у обзир цене хране и енергената, могла би да подстакне нову дебату о агресивној политици подизања каматних стопа Европске централне банке
Да ли ће доћи до успоравања подизања каматних стопа ЕЦБ?Getty © Christopher Furlong / Staff

Базна инфлација у еврозони смањила се први пут у последњих 10 месеци, што би могло да подстакне Европску централну банку (ЕЦБ) да успори најагресивнију кампању повећања каматних стопа, у својој историји касније ове недеље, пише "Блумберг".

Потрошачке цене без промењивих артикала, као што су трошкови горива и хране, порасле су за 5,6 одсто у односу на пре годину дана у априлу - што је мање у односу на мартовски рекорд од 5,7 одсто и у складу са средњом проценом "Блумбергових" економиста.

Номинална инфлација је у међувремену порасла на седам одсто – нешто више од очекиваних 6,9 одсто и далеко изнад циљаних два одсто.

Стопа инфлације могла би да подстакне ЕЦБ да успори са кампањом повећања трошкова задуживања. Европска централна банка би у четвртак требало да објави колико ће подићи или смањити каматне стопе.

С обзиром да је основни мерач цена сада на нижем нивоу, а истраживање банкарских кредита показује да су кредитни стандарди пооштрени више него што су кредитори очекивали, аргументи за одржавање темпа од пола поена на недавним састанцима су, оцењује "Блумберг", ослабљени.

Економисти и инвеститори сматрају да ће се креатори политике одлучити за мање подизање каматне стопе, што је мера коју је ЕЦБ увела, како би се изборила са подивљалом инфлацијом.

image