Економија

Федералне резерве САД: Неизвестан раст каматних стопа

ФЕД ће доносити одлуке "састанак по састанак", нагласио је председник те институције Џером Пауел
Федералне резерве САД: Неизвестан раст каматних стопаGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Председник Федералних резерви (ФЕД) САД Џером Пауел, казао је да није познато да ли ће каматне стопе у САД морати даље да расту, и да ће централна банка сада доносити одлуке "састанак по састанак".

Пауел је истакао да након годину дана агресивног повећања референтне каматне стопе, ФЕД "може да погледа податке како би извршио пажљиве процене", преноси Ројтерс.

Председник Федералних резерви САД је рекао да уочи састанка о политици ФЕД-а 13. и 14. јуна, "није донета никаква одлука о томе у којој мери ће додатно учвршћивање политике бити прикладно".

Без обзира на податке, мало је вероватно да ће ФЕД подићи каматне стопе, ако политички сукоб око горње границе америчког савезног дуга остане нерешен, наводи Ројтерс.

Пауел је истакао да су последице недавних проблема у банкарском сектору смањиле притисак на америчку централну банку да подиже референтну каматну стопу.

Због пооштрених кредитних услова, америчка "референтна стопа можда неће морати да расте онолико колико би иначе морала да бисмо постигли наше циљеве", рекао је Пауел на конференцији Федералне резерве  у Вашингтону.

Он је нагласио да је инфлација у САД далеко изнад циљане и да висока инфлација представља значајну потешкоћу.

Пауел је окарактерисао тренутну политику Федералних резерви као "рестриктивну" и рекао да ће будуће одлуке зависити од података, а не од унапред постављеног курса.

Повећање стопе од четвртине процентног поена које је ФЕД одобрио раније овог месеца било је десето по реду од марта 2022. и подигло је референтну каматну стопу на распон са 5 на 5,25 одсто.

Како би сузбила високу инфлацију, америчка централна банка повећала је каматне стопе за пет процентних поена за нешто више од годину дана, што представља најагресивнију монетарну политику у претходним деценијама.

image