Економија

Немачки привредници подржавају посету Шолца Пекингу

Немачки канцелар налази се под све већим притиском коалиционих партнера да заузме чвршћи став по питању Кине
Немачки привредници подржавају посету Шолца Пекингуwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard

Немачка пословна заједница наставља да подржава одлуку канцелара ове земље Олафа Шолца да посети Кину и продуби економске везе две земље, пише кинески "Глобал тајмс". Немачки канцелар требало би да посети Пекинг у петак, четвртог новембра.

Ставови у Немачкој по питању Шолцове посете Кини подељени су, а посматрачи наглашавају да постоји сукоб између пословне заједнице и политичара, али и унутар саме владајуће коалиције.

Један од најновијих представника немачке привреде који је подржао Шолцову посету је директор Привредне и индустријске коморе Мартин Ванслебен. Он је нагласио да је добро што ће канцелар посетити Пекинг, као и да су Немачка, Европа, али и цео свет зависни од Кинеза много начина, укључујући решавање проблема енергетике, климатских промена и доступности хране, наводи кинески медиј.

"Без Кине, не можемо заиста да решимо ове проблеме", изјавио је он, а преноси "Глобал тајмс".

Портпарол немачке владе изјавио је током конференције за новинаре у петак да су се "немачки ставови о Кини променили", али да је влада против раскидања веза са највећом привредом света, као и да жели да Пекинг успостави "реципроцитет" у трговинским односима.

Трговинска размена између Немачке и Кине достигла је 245 милијарди долара у 2021. години, а Пекинг је већ шест година највећи спољнотрговински партнер Берлина. Према наводима медија у Немачкој, очекује се да ће са Шолцом у Кину поћи и директори произвођача аутомобила Волксвагена и хемијског гиганта БАСФ-а.

Шолцова је ово прва посета Кини од када је преузео канцеларску функцију крајем прошле године, а ово ће бити и прва посета лидера неке од држава чланица Г7 Пекинг од почетка пандемије корона вируса,

Ипак, економска сарадња налази се под константним нападима политичара који се залажу за мање "економске зависности" од Кине и сматрају да је она опасна по безбедност, наводи се у тексту. Сам Шолц се налази у незгодној позицији, пошто мора да балансира између економских интереса своје земље и "политичких вредности" које заступа његова коалиција.

Слободне демократе (ФДП), једна од три партије у немачкој владајућој коалицији, сматрају да је успон Кине штетан по мала и средња предузећа у Немачкој, док су Зелени исувише неискусни и недостаје им искуства у вођењу дугорочне спољне политике и због тога пренаглашавају своје "вредности", сматра саговорник "Глобал тајмса", кинески стручњак Жао Џунџије.

Сукоб унутар владајуће коалиције у Немачкој изашао је на видело када се доносила одлука о продаји луке у Хамбургу кинеској компанији "Коско", коју је канцелар Шолц подржао, али која је наишла на отпор његових партнера из Зелених и ФДП-а. Зелени су навели болни раскид са увозом руског гаса као аргумент против продаје луке.

Шолц је приморан да пажљиво балансира између различитих интереса како би очувао своју владу, али и здравље немачке привреде. Он се такође налази под све већим притиском појединих држава чланица ЕУ које желе да европски блок заузме чвршћи став по питању Кине.

image
VV inauguration
banner