Култура

Српски пројекат достојан "географског Оскара": Козарски добитник руске националне награде

Готово 28 хиљада људи одлучило је да је српски пројекат достојан "географског Оскара"
Српски пројекат достојан "географског Оскара": Козарски добитник руске националне награде© ATA images

Бошко Козарски са документарном серијом о путовањима по Русији "Културиста" освојио је признање за најбољи пројекат у категорији "Јавно признање", објављено је на сајту руске националне награде "Кристални компас".

Готово 28 хиљада људи одлучило је да је српски пројекат достојан "географског Оскара". Бошко Козарски се други пут такмичио за Кристални компас. Године 2022. номинован је за националну награду са неколико серија посвећених руским културно-историјским локалитетима у Србији.

Ове године представио је четири сезоне програма из Краснодарског краја, Санкт Петербурга, Псковске области и Москве. У њима је Бошко Козарски говорио о културним, историјским, природним, туристичким и гастрономским атракцијама наше земље. Путнику и ТВ водитељу помаже његов брат, сниматељ Сава.

Специјални пројекат популарне документарне серије о путовањима по Балкану "Културиста" ("Културни туриста"), посвећен Русији, који је 2022-2023. емитује се на српском ТВ каналу Балкан Трип.

До краја 2023. године снимљене су и емитоване четири сезоне серије из четири региона Руске Федерације на ТВ каналу Балкан Трип: Краснодарска територија (2022, 6 епизода), Санкт Петербург (2023, 6 епизода), Псковска област (2023, 3 епизоде) и Москва (8 епизода). Снимање је одржано уз подршку релевантних одељења конститутивних ентитета Руске Федерације и Представништва "Россотрудпичества" у Сероју. Серијал, први пут на српској телевизији у модерном формату, говори о културним, историјским, природним, туристичким и гастрономским атракцијама Русије.

Федерални телевизијски канали ХТБ и Први канал су објавили опширне извештаје о серији. У Србији, у својој ниши, серија руши рекорде популарности и омиљена је телевизијска емисија председника земље Александра Вучића, како је јавно рекао у децембру 2022. године. 

"Серија има 23 епизоде ​​и милионе прегледа на ТВ-у – емитујемо на главном српском ТВ каналу о путовањима по Балкану, Трип ТВ и на друштвеним мрежама. За мене је 'Кристални компас' дефинитивно главна светска географска награда. Учешће у њему је част, а још више победа! Све ово свакако инспирише нова достигнућа у нашој струци. Заузети прво место на међународном гласању је посебна емоција", рекао је аутор програма.

Козарски се захвалио Кристалном компасу "на прилици да упознамо Русе са нашим радом"

У свих осталих десет категорија победнике ће одредити стручни савет националне награде. Њихова имена биће саопштена на церемонији доделе награда, која ће се одржати у Москви 30. маја. Подсетимо, више од 600 пројеката и савремених достигнућа из 14 земаља света су се пријавили за Националну награду "Кристални компас". Учесници из Републике Белорусије и Молдавије, Србије, Азербејџана, Киргизије и Казахстана такмичили су се за "географског Оскара" заједно са представницима Русије, Индије, Француске, САД и Египта. Први пут су се за награду такмичили пројекти из Туркменистана, Непала и Таџикистана.

У свих осталих десет категорија победнике ће одредити стручни савет националне награде. Њихова имена биће саопштена на церемонији доделе награда, која ће се одржати у Москви 30. маја. Подсетимо, више од 600 пројеката и савремених достигнућа из 14 земаља света су се пријавили за КСИИ Националну награду "Кристални компас". Учесници из Републике Белорусије и Молдавије, Србије, Азербејџана, Киргизије и Казахстана такмичили су се за "географског Оскара" заједно са представницима Русије, Индије, Француске, САД и Египта. Први пут су се за награду такмичили пројекти из Туркменистана, Непала и Таџикистана.

image