Економија

Последња тура: Дански пивски гигант продаје имовину у Русији

"Карлсберг група" поседовала је осам водећих пивара у земљи
Последња тура: Дански пивски гигант продаје имовину у РусијиGetty © Catherine Ivill / Staff

Данска "Карлсберг група", трећи по величини произвођач пива на свету, потврдила је да продаје своју имовину у Русији.

Након прошлогодишње одлуке да напусти руско тржиште и "потоњег опсежног процеса одвајања пословања од остатка Карлсберг групе", данска компанија је потписала споразум о продаји своје руске испоставе, наводи се у саопштењу те групације.

Износ и идентитет купца нису саопштени. Како трансакцију морају да одобре регулаторна тела, временски оквир коначног завршетка посла остаје неизвестан, наводе из "Карлсберга".

Данска компанија поседовала је осам пивара бренда "Балтика", једне од водећих пивских компанија у Русији, са тржишним уделом од приближно 27 одсто и више од 8.000 запослених. Русија је чинила отприлике 10 одсто "Карлсбергове" глобалне продаје и шест одсто њиховог профита пре 2022.

Фирма је објавила своју намеру да напусти Русију у марту 2022, заједно са низом других западних фирми после почетка Специјалне војне операције и увођења санкција Москви.

Престала је са инвестицијама у Русији и зауставила производњу, продају и рекламирање бренда "Карлсберг". У августу је "Карлсберг група" известила да је одлука да напусти руско тржиште резултирала губицима од 630 милиона долара у првој половини 2022. године, упркос расту продаје на другим местима.

image