Русија

Може само пиво и сидер: Запорошка област уводи потпуну забрану продаје алкохола

Ограничење ће важити од 5. маја, а трајаће до 3. августа
Може само пиво и сидер: Запорошка област уводи потпуну забрану продаје алкохолаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Запорошка област Руске Федерације од 5. маја до 3. августа уводи потпуну забрану продаје алкохола, осим ако се не ради о пиву, сидеру или медовачи, рекао је шеф администрације области Јевгениј Балицкиј.

Уколико се неко физичко лице оглуши о наредбу, осим што ће му бити одузет алкохол, он ће бити дужан да издвоји од 20.000 до 40.000 рубаља. Уколико правило прекрши правно лице, казне ће бити нешто веће - од 100.000 до 300.000 рубаља, пише Балицкиј на Телеграму.

Ипак, он није навео због чега се уводе ове мере.

На слична ограничења Запорошка област се одлучивала и раније.

У октобру прошле године администрација региона је ограничила продају алкохолних напитака због војног стања, те војна лица нису могла да их купе. Крајем децембра, Балицкиј је категорички демантовао тврдње да је област забранила продају алкохола, рекавши да "не само да нема, већ и да не може бити никакве обуставе продаје алкохола". На снази су тада биле мере према којима је продаја била дозвољена, али само онима који нису војна лица и то у периоду од осам до 17 часова по локалном времену.

Према последњим подацима различитих руских званичника, Оружане снаге Украјине распоредиле су неколико десетина хиљада војника припремљених за офанзиву на контактној линији у Запорожју. Владимир Рогов, председник покрета "Ми смо уз Русију", оценио је данас да ове трупе, "нажалост, имају довољно снага да изведу офанзиву". 

Из безбедносних разлога, власти Запорошке области такође су одустале од параде посвећеној победи током Другог светског рата, која се сваке године традиционално одржава 9. маја.

image