Економија

Немачкој је потребно 1,5 милиона имиграната годишње: Не морају више ни немачки да науче

Само повећана имиграција може бити лек за недостатак квалификоване радне снаге, оцењује економиста Моника Шницеr
Немачкој је потребно 1,5 милиона имиграната годишње: Не морају више ни немачки да научеGetty © Sean Gallup

Немачка ако жели да сваке године има по 400.000 нових грађана како би одржала број радника, и ако се одузме огроман број оних који се исељавају - тој земљи је онда потребно 1,5 милиона имиграната годишње, рекла је економиса Моника Шницер.

Само повећана имиграција може бити лек за недостатак квалификоване радне снаге, истакла је она за лист "Зидојче цајтунг", преноси "Дојче веле".

Према оцени Шницер, која руководи Саветом економских стручњака који анализира привредни развој Немачке и саветује савезну владу, и кога зову Пет мудраца, Немачкој је хитно потребна "култура добродошлице".

Сматра да је нови закон којим се олакшава долазак квалификоване радне снаге у Немачку, а који је недавно усвојио Бундестаг, корак у добром правцу, али да су потребне институције за странце, које их неће плашити него им пружати услуге.

"Не треба да захтевамо да сваки страни радник говори немачки, него да се побринемо да запослени који раде са странцима говоре енглески", рекла је Шницер.

Додаје да би Немачка морала више да улаже у децу и да је поразно што четвртина ђака четвртог разреда не може добро да чита, што је показала недавна студија.

Осим тога, компаније би морале да мотивишу старије запослене да наставе да раде, односно да не одлазе ​​у превремену пензију. У Немачкој многи не желе да раде до напуњених 67 година, показују новија истраживања.

Шницер сматра да Немачка не напредује "како би могла и морала". Између осталог, није улагано у неопходну инфраструктуру, значајно се заостаје по питању дигитализације, а и са борбом против климатских промена се касно кренуло.

Немачки завод за статистику је 27. јуна објавио податке о усељавању и исељавању из Немачке у прошлој години: током 2022. је забележено око 2.666.000 долазака и 1.204.000 одлазака преко граница Немачке, што доводи до цифре од 1.462.000 нето имиграције у Немачку.

То значи да је нето број усељеника 2022. највећи у последње 72 године, односно од 1950. године, од када се води ова статистика. 

image