Економија

Председница ЕЦБ: Мора се наставити подизање камата и по цену рецесије у еврозони

Одлучни смо да учинимо оно што је неопходно да инфлацију вратимо на циљани ниво од два одсто, поручила је Кристин Лагард
Председница ЕЦБ: Мора се наставити подизање камата и по цену рецесије у еврозони© Tanjug/Arne Dedert/dpa via AP

Европска централна банка (ЕЦБ) мора да настави да подиже каматне стопе како би се изборила сa инфлацијом, чак и ако се вероватноћа рецесије у еврозони повећа, изјавила је председница ЕЦБ Кристин Лагард у данашњем интервјуу за летонски дневник "Делфи".

"Наше опредељење је стабилност цена и то морамо да остваримо користећи све алате које имамо на располагању. Одлучни смо да учинимо оно што је неопходно да инфлацију вратимо на циљани ниво од два одсто", рекла је Лагард.

ЕЦБ је подигла каматне стопе за укупно 200 базних поена на претходне три седнице, а тржишта предвиђају низ даљих повећања која ће кључну каматну стопу од 1,5 одсто 2023. године довести близу нивоа од три процента.

"Наше одредиште је јасно, још нисмо тамо. Биће даљих повећања камате у будућности", рекла је председница ЕЦБ, не прецизирајући на ком нивоу би подизање стопа могло да се заврши.

Инфлација у еврозони је оборила све рекорде након што је у октобру порасла на 10,7 одсто и очекује се да ће остати изнад циља Европске централне банке од два процента до 2024. године, што повећава ризик од промене понашања предузећа и домаћинстава јер губе поверење у спремност ЕЦБ да инфлацију врати под контролу.

У међувремену, опала је и производња и то за 0,2 одсто у односу на претходна три месеца, више него што су аналитичари прогнозирали.

Недавно истраживање америчке корпорације "Глобал СиП" показали су да европска привреда незаустављиво клизи у рецесију, као и да је поверење потрошача у земљама еврозоне на историјском минимуму.

image
VV inauguration
banner