Свет

Американце чека суморна година - најгора рецесија до сада

Пост-ковид подстицаји америчке економије ускоро ће нестати
Американце чека суморна година - најгора рецесија до сада© Rohan Reddy/Unsplash

Америчка постпандемијска забава је готова и следи гадан суноврат, оцењује портал "Бизнис инсајдер".

Владини подстицаји у вредности од готово пет милијарди долара, историјски ниске каматне стопе и читав низ државних програма помоћи који су омогућили америчкој економији да изведе један од најбржих опоравака у модерној историји, сада су готови.

Брз опоравак има своју цену. Инфлација је почела да расте у пролеће 2021. године. Најпре су скочиле цене половних аутомобила, а потом су кренуле да расту цене бензина, хране и животнихтрошкова у начелу.

Финансијски стручњаци су се прекасно укључили, сматра исти извор.

Федералне резерве су почеле да подижу каматне стопе у марту, истовремено учинивши позајмљивање новца још скупљим и тако зауставили економски раст.

Хипотеке, кредити за аутомобиле, кредитне картице, све је у року од неколико седмица постало скупље а инфлација је још више порасла. Статистички подаци објављени прошле седмице показују да је инфлација у септембру оборила 40-годишњи рекорд.

Не само да економнија није достигла пројекције ове године, него су прогнозе за наредну још суморније. Експерти сматрају да ће 2023. година донети још више каматне стопе, високу инфлацију, раст незапослености и још мање посла за раднике.

"Нестанак пакета помоћи и пребацивање на спорији развој биће болан процес сличан ономе када се пробудите ујутру мамурни после целоноћног пијанчења", рекла је директора Канелариије за главне инвестиције Банке Америке, Лорен Санфилипо.

Како се "штекови" постпандемијског опоравка празне, а нова рецесија вреба, Американци су сваке седмице све мање спремни за оно што их чека.

За почетак, уштеђевина обичних Американаца је све мања. Американци су на почетку пандемије имали "у сламарицама" готово две милијарде долара од којих су до сада потрошили трећину, неких 630 милиона, показују подаци Бироа за економске анализе.

Иако је укупна штедња далеко изнад оне пре пандемије, она се брзо троши и Американци ће ускоро морати да бирају да ли ће почети да штеде на основним животним намирницама или ће морати да "разбију касицу".

Свакодневни проток новца је такође на ниском нивоу, што практично значи да просечно домаћинство брзо остаје без кеша. Американци генерално мање успевају да оставе по страни и сада су приморани чешће да посежу за уштеђевином, а када она нестане са предстојећом рецесијом, приходи ће пасти, почеће отпуштања и потрошња ће бити још мања.

Тржиште рада које је током опоравка од короне доживело процват, сада се полако затвара. Отпуштања су већ почела, а све се мање отварају нова радна места. Повишице су све ређе и просечна недељна зарада радника је испод оне пре карантина и затварања.

Начин на који је ФЕД одлучио да се бори са инфлацијом само је додатно нашкодио обичним грађанима. Федералне резерве су подигле каматну стопу на између 3 и 3,25 одсто што се одразило на цене хипотека и кредита, а није успорило инфлацију.

Економисти сада предвиђају рецесију која ће се материјализовати у наредних 12 месеци.  Економисти из Блумберга предвиђају да ће се она ударити у октобру, што су потврдили и стручњаци листа "Волстрит џорнал".

Американци, наводи "Бизнис инсајдер", не би требало да очекују нову помоћ од владе.

После међуизбора у новембру, републиканци ће највероватније преузети контролу над Представничким домом што ће додатно умањити шансе да се постигне договор са демократама о новом пакету санкција.

Све у свему, закључује портал, Америку чека суморна година, а рецесија која долази могла би да буде најгора до сада.

image
VV inauguration
banner