Економија

Немачке компаније забринуте да најгора криза тек долази

Чак 52 одсто привредника очекује погоршање у пословању, што су најгори показатељи од како ДИХК ради своја истраживања од 1985. године
Немачке компаније забринуте да најгора криза тек долазиAP © Tanjug/AP Photo/Sean Rayford

Енергетска криза погађа готово сваки сектор немачке привреде, док више од половине компанија очекује да се њихово пословање погорша у наредних 12 месеци, показало је истраживање Асоцијације немачких привредних и индустријских комора (ДИХК).

Немачка привреда припрема се за још један економски пад у наредних годину дана, рекао је на представљању истраживања које је обухватило више од 24.000 компанија из свих сектора и региона, директор ДИХК-а Мартин Ванслебен.

"Компаније су забринуте да најгоре тек долази", истакао је Ванслебен, а објављено је на званичном сајту ДИХК.

Коментаришући податак из истраживања да 52 одсто компанија очекује погоршање у свом пословању, док свега осам одсто верује да ће се оно побољшати, директор немачке асоцијације нагласио је да су ово најгори показатељи икада од како ДИХК спроводи истраживања, од 1985. године.

"Чак и у време пандемије вируса корона и кризе на финансијском тржишту, удео компанија у којима влада оптимизам био је већи од десет одсто", истакао је Ванслебен.

Асоцијација имао веома ниска економска очекивања за пролеће 2023. будући да је очекивани раст од 1,2 одсто бруто домаћег производа, добар почетак пословне године, као и поново отварање многих бизниса после корона-закључавања "појела" енергетска криза, инфлација и економска неизвесност.

"Немачка привреда се не суочава само са тешком зимом, већ и са тешком годином. У 2023, према извештајима и проценама компанија, очекујемо пад у економској производњи од око три одсто", истакао је Ванслебен.

Енергетска криза осећа се у свим секторима немачке привреде са вртоглавих 82 одсто компанија које виде енергенте и цене сировина као ризик за пословање. Ни тај проценат до сада није забележен у истраживањима ДИХК, нагласио је директор асоцијације.

"Ефекти кризе могу да се виде у конкретним мерама, фабрике које троше доста струје смањују производњу. Једна од четири компаније у хемијској индустрији принуђена је на такав потез, једна од пет фабрика гуме и пластике, док у аутомобилској индустрији 16 одсто фабрика смањује обим поризводње", навео је директор ДИХК.

Ванслебен је подсетио да је Савезна влада обећала мораторијум на оптерећења привреде у септембру као први део сета мера, као и да је посвећена томе да растерети привреду од административних терета током кризе. Шта ће то конкретно значити, како је рекао Ванслебен, још нико у Савезној влади није објаснио.

image