Економија

Немачка избегла рецесију, али је све више стеже инфлација

Највећа европска економија изненадила је аналитичаре неочекиваним растом
Немачка избегла рецесију, али је све више стеже инфлацијаwww.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Немачка економија успела је да, захваљујући неочекиваном привредном расту од 0,3 одсто у односу на претходни квартал, "одржи главу изнад воде" и избегне рецесију која јој је претила у трећем кварталу године, преноси Ројтерс.

Та вода је, међутим, и даље нестабилна јер је и иначе висока инфлација, изазвана енергетским сукобом са Русијом, по последњим подацима опет скочила.

Потрошачке цене у Немачкој у октобру су, како је саопштио Савезни завод за статистику, порасле за 11,6 одсто у односу на исти период прошле године, а Економски институт "Ифо" упозорава да пуни ефекат инфлације још није ни стигао до потрошача.

Јер пад увоза енергената из Русије, након специјалне војне операције у Украјини и санкција које је ЕУ увела Руској Федерацији, довео је до спиралног раста цена енергије у Немачкој, гурајући инфлацију на највишу стопу у последњих 25 година.

То је истовремено подстакло забринутост због потенцијалне несташице гаса ове зиме, упркос томе што су складишта попуњена готово у пуном капацитету.

Без обрзира на све те проблеме, бруто домаћи производ је у трећем кварталу забележио неочекивани раст, што је изненадило економисте будући да су, после бројних упозорења о надолазећој рецесији за највећу европску економију, уместо раста од 0,3 одсто прогнозирали умањење од 0,2 одсто.

"Немачка економија наставила је да се држи, и то упркос тешким глобалним економским условима са текућом пандемијом поремећеним ланцима снабдевања, растућим ценама и сукобом у Украјини", наводи се у саопштењу статистичког завода.

На годишњем нивоу, бруто друштвени производ порастао је за 1,2 одсто у трећем кварталу, такође надмашивши прогнозу аналитичара о расту од 0,8 одсто.

"Немачка економија је задржала главу изнад воде. Међутим, оптерећења за наредне квартале су огромна", оценио је шеф економије ВП банке Томас Гицел, додајући да су подаци за трећи квартал само одложили долазак рецесије у Немачку и зону евра.

Према подацима института "Ифо", немачка економија ће у четвртом кварталу имати пад за 0,6 одсто.

У својој последњој прогнози, влада је предвидела раст од 1,4 одсто ове године и пад од 0,4 одсто следеће године. Портпарол министарства економије рекао је у петак да је прерано за процену ефеката најновијих података о БДП-у.

"Рецесија ће Немачку вероватно погодити зимус, али можда неће бити тако озбиљна као што се у почетку страховало", рекао је представник ЛББВ банке Јенс-Оливер Никлаш.

image