Економија

Велика распродаја: Кинеске државне банке продају америчке доларе да би подстакле јуан

До распродаје долара долази након што су највиши кинески лидери у понедељак обећали да ће појачати политичку подршку привреди
Велика распродаја: Кинеске државне банке продају америчке доларе да би подстакле јуанGetty © China Photos / Stringer

Највеће кинеске државне банке продају америчке доларе како би купиле јуане и на копненим и на офшор тржиштима пре отварања берзе, преноси Ројтерс позивајући се на изворе. Агенција ове акције банака тумачи као пружање подршке кинеској валути.

Кинеске државне банке обично тргују у име централне банке на девизном тржишту земље, али могу трговати и у своје име.

До распродаје долара долази након што су највиши кинески лидери у понедељак обећали да ће појачати политичку подршку привреди после ковида, фокусирајући се на јачање домаће тражње и сигнализирајући више стимулативних корака.

Креатори политике су такође саопштили да ће Кина одржати курс јуана на разумним и уравнотеженим нивоима, и обећали су да ће ојачати тржиште капитала и вратити поверење инвеститора.

"Интересантно је да је Политбиро у саопштењу поменуо стабилност девизног курса, први пут у последњих неколико година", наводе аналитичари ХСБЦ-а у белешци. "То значи да би ублажавање притиска депресијације јуана од сада могло постати више политички приоритет. Ово је у складу са недавном даљим пооштравањем девизне политике Народне банке Кине".

Кинеске монетарне власти недавно су појачале напоре да одбране валуту. Прошле недеље, регулатори су ублажили правила како би омогућили компанијама да се више задужују у иностранству. То је довело до јачања јуана у односу на долар.

image