Економија

Кина ставља јуан у центар борбе против утицаја САД: Постаје широко прихваћен као алтернатива долару

Употреба јуана у уговорима за трговину свим производима, од нафте до никла, се убрзава, при чему се удео валуте у глобалном финансирању трговине утростручио од краја 2019. године
Кина ставља јуан у центар борбе против утицаја САД: Постаје широко прихваћен као алтернатива долару© China Photos

Кина ставља јуан у центар борбе против јединственог утицаја САД на глобално финансијско тржиште.

Влада председника Си Ђинпинга је прошле године, промовишући своју валуту, склопила неколико споразума са више држава - од Русије и Саудијске Арабије до Бразила, па чак и Француске. Док су САД и даље светски финансијски хегемон, ови потези помажу Кини да себи осигура бољу позицију у међународном финансијском систему. Они долазе у време када геополитичке напетости расту, а глобална трговина постаје све активније бојно поље, пише "Блумберг".

Сукоб између два економска титана избио је око питања која се крећу од трговине и Тајвана до ТикТок-а и технолошког знања. Оштре европске санкције Русији откриле су нову спремност САД да ојачају долар, али је с друге стране укупно током прошле године учињено више на промоцији кинеског јуана него што је Сијева влада постигла у претходној деценији.

Појачање је такође одговор на промену позиције Кине у глобалној економији која излази из ере блокаде због пандемије, са растом који тече спорије него што је некада био и глобалним притиском на ланце снабдевања. То је подстакло лидере у Пекингу да подигну улог у изградњи земље - а посебно њене валуте када су у питању међународне финансије, трговина и кредитирање.

"Држава ради на томе да покаже да постоји свет изван САД и западног света. Шаљете веома снажан сигнал САД тиме што у суштини кажете да вам нису потребни и да вам не треба њихов амерички долар", каже Адриан Зуерцхер, из канцеларије "УБС Глобал велт менаџмент" у Хонгконгу. 

Та порука одјекује у неким деловима света. Незадовољство због доминације САД и долара гура неке земље и компаније да се диверзификују од Америке и Европе.

Употреба јуана у уговорима за трговину свим производима, од нафте до никла, се убрзава, при чему се удео валуте у глобалном финансирању трговине утростручио од краја 2019. године. "Блумберг" наводи да је употреба јуана у руским извозним плаћањима после увођења европских санкција порасла 32 пута само прошле године.

Си, који почиње своју другу деценију на челу Народне Републике, предузео је кораке да промовише углед земље у иностранству, иако се фокусира на спровођење реформи и јачање раста у Кини. Његове прве посете након укидања карантина биле су у земље које су кључни добављачи енергената - у Саудијску Арабију и Русију. И путовања у Пекинг бразилског председника Луиза Инасија Луле да Силве и француског Емануела Макрона била су праћена низом нових комерцијалних споразума. 

Међутим, у САД-у су се жаришта умножила - од свађе око шпијунских балона до технологије полупроводника. Русија је пружила Кини важан почетак да покаже како се јуан може користити. То је, такође, изазвало забринутост код неких држава због тога што су се раније задужиле у доларима и еврима, двема највећим валутама.

Затворена из централног међународног платног система познатог као СВИФТ, Русија је прихватила јуан за трговину, приватну штедњу и девизне трансакције. Кина је развила сопствену платформу за међународно плаћање - ЦИПС - која је потпуно одвојена од СВИФТ-а, коју су прихватиле не само институције у Русији, већ и банке које послују у местима попут Бразила.

"Спремност Кине да одржи раст док утире нове путеве омогућава другим земљама да имају веће самопоуздање да користе јуан. Ако САД желе да заљуљају чамац, Кина ће морати да унесе неопходне измене како би одговорила на изазове", рекао је Виктор Гао, професор на Универзитету Сохохоу. 

Штедња у јуанима чинила је 11  одсто укупних руских депозита у јануару, а јуан је заменио долар и евро као валута којом се највише тргује од Санкт Петербурга до Владивостока.

Русија и други су, такође, почели да користе јуан у трансакцијама које чак и не укључују Кину. Бангладеш се, на пример, договорио са Русијом прошлог месеца да дуг од 300 милиона долара у вези са изградњом нуклеарне електране у близини Даке измири у јуанима.

Препреке до циља 

Недостатак дубоких, слободних тржишта је препрека да Кина преузме примат над доларом или евром као глобалним валутама.

"Потпуно глобални јуан не може да се деси осим ако Кина не дозволи већу слободу валуте и унутрашњег и спољног улагања", каже Џим О'Нил, бивши главни економиста "Голдман Сакса".

Чак и уз бројне међународне договоре, постоје ограничења за употребу кинеске валуте у областима као што су прекогранични кредити и портфолио инвестиције.

Ограничења у погледу разноврсности инвестиционих производа заснованих на јуану - и једноставна инерција која произилази из придржавања преовлађујуће резервне валуте - такође су главне препреке да јуан постане широко прихваћен као алтернатива долару.

"Још је дуг пут да Кина изгради свој глобални утицај", сматра Чен Ксингдонг, шеф истраживања глобалних тржишта у Кини у БНП Парибас СА.

У првих неколико деценија овог века, Кина је предузела кораке да отвори тржишта акција и обвезница како би подстакла улазне инвестиције и олабавила неке од ограничења око своје валуте којом управља. Али, Сијева влада се опирала ширим мерама које би подстакле употребу међународног јуана – као што је омогућавање слободног протока капитала – како би се избегла могућност изненадног одлива који би потенцијално дестабилизовао економију и угрозио власт Комунистичке партије.

Јуан је тек пета најпопуларнија валута за прекогранична плаћања. Не рачунајући плаћања између земаља које деле евро, кинеска валута је чинила 1,7 одсто прекограничних плаћања на крају марта, у поређењу са око 50 одсто за долар и 22 одсто за заједничку европску валуту, према подацима СВИФТ-а. То, наравно, не укључује трансакције које су обављене преко кинеске ЦИПС алтернативе, али је тај систем у целини и даље мањи од главне СВИФТ платформе.

Ипак, за оне у самој Кини, употреба јуана у међународним трансакцијама је недавно премашила долар, према истраживању "Блумберг Интелиџенса". Удео локалне валуте у прекограничним плаћањима и примањима достигао је рекордних 48 одсто на крају марта, у поређењу са скоро нулом у 2010. години, док је удео долара пао на 47 одсто.

Чак и са релативно учвршћеном доминацијом долара у годинама које долазе, неки посматрачи спекулишу да долар иде ка дугорочном паду. Догађаји који подстичу употребу јуана у овом тренутку могу на крају бити кључни допринос.

Естер Ло, виши менаџер за новац у Амунди СА, очекује да ће јуану наставити да расте популарност усред страха од санкција које предводе САД, али и кап део растуће улоге Кине као зајмодавца. Предност диверзификације се такође односи на Кину. Постоји сигурност у сталним аранжманима са мноштвом трговинских партнера у случају да тињајућа тензија са САД прерасте у кључање.

"Геополитичке тензије само чине да Кини постаје све важнија промоцији употребе сопствене валуте. Сада је рат исцрпљивања између САД и Кине, у инвестицијама и финансијама", сматра аналитичар Стивен Џен. 

image