Економија

Руси почели да купују станове у Београду, зенит од септембра: 150.000 евра за објекат на периферији

Једнособан стан на Бањици је продат за 3.000 евра по квадрату Русима иако је реална цена станова на тој локацији 30 до 40 одсто нижа, каже саговорник Танјуга
Руси почели да купују станове у Београду, зенит од септембра: 150.000 евра за објекат на периферијиwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Руски држављани у Београду почели су да улазе у купопродају некретнина, а приликом куповине су веома добро информисани и спремни да на периферним локацијама издвоје за некретнину и до 150.000 евра.

Директор агенције "Арт некретнине" Урош Јовановић, рекао је за Танјуг да се главни талас куповине некретнина које остварују страни држављани очекује од септембра.

"Руси су углавном имали закупе станова на годину дана, који су постепено почели да истичу. Они сада полако улазе у процес тражења станова, а агенција од њих има свакодневне упите. Ми смо једна од агенција која је последњих месеци посредовала у продаји преко десет некретнина", рекао је Јовановић.

Караткеристично за њих је, како наводи, да су приликом куповине веома добро информисани, и да нису спремни да преплате некретнину.

"Њихов главни захтев је да стан буде усељив и да се налази на 45 минута од центра града, што у Београду обухвата до 80 одсто понуде. Спремни су да свој буџет подједнако утроше на централну градску локацију, исто као и на периферну", рекао је Јовановић.

Он је напоменуо и да су Руси били спремни да купе станове и за вишу цену од тржишне, али да су то изузеци и да су у питању станови који су се јако дуго продавали и немају утицај на тржишну цену.

"За Русе, посебно оне који су дошли из Москве, локација која је удаљена од центра града до 45 минута вожње је сасвим прихватљива, тако да насеља Миријево, Раковица и Браће Јерковић за њих долазе у обзир", рекао је Јовановић.

Он наводи да су руски држављани претежно из ИТ сектора, и да су спремни да плате за некретнину и до 150.000 евра.

"Једнособан стан на Бањици је продат за 3.000 евра по квадрату Русима. За стан по тој цени домаћи држављани нису били заинтересовани, а продавац је имао срећу да наиђе на купца који је био спреман да плати. Реална цена станова на Бањици је 30 до 40 одсто нижа", нагласио је он.

Јовановић је оценио и да су прошлогодишње цене некретнина "удариле у плафон", као и да је то пропраћено малим падом потражње.

"Дошло је до већег пада тражње код домаћих купаца, док су са друге стране то надоместили странци, претежно, руски држављани", закључио је он.

image