Економија

РТ Балкан анализа: Станови у центру Београда недоступни студентима, 300 евра за гарсоњеру

У агенцијама за некретнине кажу да су цене кирија ипак у благом паду у односу на прошлу годину у готово свим општинама, али напомињу да су и даље далеко изнад нивоа на којем су биле пре марта прошле године
РТ Балкан анализа: Станови у центру Београда недоступни студентима, 300 евра за гарсоњеруNone © Tanjug/Vladimir Šporčić

Студирање ван места становања увек је било трошак за родитеље, али би ове године високе кирије могле постати непремостива препрека за многе академце који остану испод црте у студентским домовима. У зависности од квадратуре и локације, кирија је сада скупља за најмање 50, а највише 200 евра, у односу на претходне године.

Пре две године просечна цена изнајмљивања гарсоњере у Београду је била око 250 евра, док су станодавци за једнособне станове тражили од 280 до 300 евра, а двособни су били око 400 евра. За месечну кирију у престоници је сада потребно око 300 евра за гарсоњеру, просек оглашених једнособних станова је око 450 евра, док двособни коштају око 650 евра, према подацима портала 4зида. За новац за који су претходних година могли да изнајме двособан стан, студенти сада могу да добију једну собу мање.

У агенцијама за некретнине кажу да су цене кирије ипак у благом паду у односу на прошлу годину у готово свим општинама, али напомињу да су и даље далеко изнад нивоа на којем су биле пре марта прошле године. 

Основно питање које мучи и родитеље и студенте је да ли се исплати узети стан сада и плаћати две или три кирије током лета или сачекати октобар и почетак школске године. Оно што их брине је да ли ће цене тада
бити још веће. Одговор на то питање тешко да би могли дати и највећи експерти за некретнине и економисти с обзиром на неизвесну геополитичку ситуацију, али у агенцијама за некретнине кажу да се, сваке године, најчешће у септембру, бележи бар благи раст цена закупа, због повећане потражње.

"Половином августа стижу студенти и тада се очекује раст цена. Ситуација је тренутно мало повољнија, јер је понуда станова већа. У овом тренутку је рано прогнозирати криву раста, али дефинитивно ће студенти у септембру подићи тражњу и цене ће се кориговати и то се дешава сваке године", каже за РТ Балкан Милош Митић, извршни директор агенције за некретнине "Сити експерт".

Он напомиње да држављани Русије, због којих су станодавци прошле године драстично дигли цене, и даље долазе, али да су боље организовани и не желе да преплаћују станове, због чега су цене благо пале.

Београд

Наредних месеци ће на хиљаде студената бити у потрази за смештајем у Београду. Раније су тражили станове ближе центру, јер су ту факултети, од Филозофског и Филолошког, преко Математичког, до Учитељског и осталих. Међутим, због доласка руских држављана и издавања стана на дан, који се више исплати станодавцима, академцима из унутрашњости центар је сада све теже доступан.

"Цене се поприлично разликују по насељима у односу на локацију и удаљеност од факултета. Студенти Машинског и Електротехничког раније су тражили смештај у околини Вуковог споменика, а гарсоњере у оближњим зградама у овом делу града тада су биле око 300 евра, а сада у просеку коштају око 500 евра. Просечна цена оглашених једноипособних станова је око 580 евра, а двособних 655 евра", каже Александра Михајловић, ПР менаџер портала 4зида.

У огласима тренутно готово да и нема у понуди гарсоњера на Вождовцу у околини Факултета организационих наука, Саобраћајног и Факултета политичких наука, а једнособни су са око 300 сада достигли цену од око 500 евра. У насељу "Степа Степановић", које је такође близу ових високошколских установа, једнособни станови се издају за око 475 евра, а двособни за око 570 евра. Некада се студентима могло исплатити да се удруже и да поделе трошкове, али је и то данас скупо, јер у овом делу града станарина за просечан трособан оглашен стан кошта око 800 евра.

"Део од Вуковог споменика, ка центру града је постао недоступан студентима, јер ту нема гарсоњере испод 300 евра, а у новим зградама су око 500 евра. Дешава се да се више студената удружује да би поделили трошкове. Савет је да бирају станове по ободима града, али који су добро повезани градским превозом. Тиме себи могу драстично да смање месечне трошкове уз дневно губљење времена од 15 или 20 минута у превозу", каже Милош Митић.

Студенти Шумарског факултета најчешће траже станове на Бановом брду и околини, а у овом насељу за гарсоњеру ће ове године морати да издвоје око 300 евра, док је кирија за једнособан стан око 45 евра скупља, а за двособан у просеку износи 500 евра. Гарсоњера на Новом Београду је 2019. код Фонтане могла да се изнајми за око 200 евра, а академци који сада остану испод црте за смештај у "Студењаку" требало би да издвоје минимум 300 евра, али ће и по тој цени тешко наћи слободан стан. Једнособни су сада око 450, а двособни скоро 600 евра.

Иако у Миријеву и на Карабурми није смештен ниједан факултет, ова два насеља су због близине града и повољнијих цена смештаја били неке од омиљених дестинација студената. Међутим, и у овим насељима цене станарина су драстично скочиле прошле године. Гарсоњера на Карабурми је, почетком прошле године, издавана у просеку за око 350 евра, док је у Миријеву крајем прошле године била око 300 евра. Сада су цене у благом паду и тренутно се станови најмање квадратуре на овим локацијама могу рентирати за око 230 и 240 евра. Једнособни су у Миријеву око 280 евра, а на Карабурми око 315 евра. Што је упола јефтиније него у центру.

Нови Сад

Многи студенти доћи ће на јесен и у Нови Сад, а у агенцијама за некретнине кажу да је понуда станова добра, јер се у овом граду много гради, али да су цене значајно више у односу на претходне године. Гарсоњере су се раније у просеку издавале за око 200 евра, а прошле године је кирија скочила на 280 евра.

"Према подацима са портала 4зида, тренутно се ове некретнине најмање
квадратуре могу изнајмити за око 250 евра. Једнособни станови су са 200 евра достигли цену од око 300 евра, док су двособни сада поново око 400 евра, иако су их пред крај прошле године станодавци издавали за 100 евра више", каже Александра Михајловић.

Ниш

Данашњи апсолвенти и дипломци, који су 2019. године као бруцоши гарсоњеру у Нишу плаћали око 170  евра, данас за најам таквог смештаја морају да издвоје 200 евра, што је чак и добра цена с обзиром да су станодавци за гарсоњере оглашене крајем прошле године у просеку тражили око 220 евра.

"Једнособни станови су у последњем кварталу 2022. године поскупели на 250 евра и та цена је остала и у првој половини ове године. Двособни станови у Нишу су били око 250 евра, а сада су 300 евра", наводи Александра Михајловић.

Крагујевац

Када су, током пандемије 2020. студенти отишли кућама из Крагујевца, гарсоњера у овом граду се могла изнајмити у просеку за 115 евра, што је било појефтињење од око 35 евра у односу на претходни период. Међутим, како се ситуација нормализовала и академци се вратили и цене кирије су
поново порасле и вратиле се на ниво од око 150 евра, колико су биле и пре пандемије. Пик су достигле у прва три месеца ове године када су биле у просеку око 170 евра, док се данас могу изнајмити за 130 евра.
Једнособни станови у Крагујевцу су били од 150 до 190 евра, а сада су око 180 евра. За двособне је кирија прошле године била око 200 евра, а сада је потребно издвојити 40 евра више сваког месеца.

image