Економија

Парадокс на тржишту некретнина: Потражња за становима пада, али цене и даље расту

Гледано по регионима, у односу на исти период прошле године цене станова су порасле у Граду Београду за 11,39 одсто, у региону Војводине 11,25 посто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 13,95 одсто
Парадокс на тржишту некретнина: Потражња за становима пада, али цене и даље растуwww.globallookpress.com © Silas Stein

Цене станова у Србији у другом тромесечју 2023. наставиле су раст за 11,19 одсто у односу на исти период прошле године, док су у поређењу са првим тромесечјем 2023. порасле за 1,82 одсто, саопштили су из Републичког геодетског завода (РГЗ). 

"Иако је настављен тренд раста, након двогодишње експанзије, цене станова у првом тромесечју 2023. су се стабилизовале у односу на први квартал прошле године, а бележи се и мањи број евидентираних купопродаја станова. Овој промени, по свој прилици, доприноси смањење удела купопродаја станова финансираних кредитима (са 18% у првом тромесечју 2023. на 16% станова купљених на кредит у другом тромесечју 2023) што је последица раста каматних стопа", наводе из Републичког геодетског завода.

Он су објавили да РГЗ индекс цена станова за Србију у другом тромесечју 2023. износи 155,90 што представља раст у односу на први квартал ове године када је износио 153,11. РГЗ индекс је развијен у складу с међународним методолошким смерницама и обезебеђује грађанима и привреди да једноставан начин, ажурно и бесплатно прате кретања на тржишту непокретности.

Гледано по регионима, у односу на исти период прошле године цене станова су порасле у Граду Београду за 11,39 одсто, у региону Војводине 11,25 посто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 13,95 одсто.

Више расла цена квадрата у старим становима

Цене станова у новоградњи, односно куповина од инвеститора, су на нивоу Србије порасле за 8,30% у односу на исти период прошле године, док је стара градња имала већи међугодишњи раст који је износио 12,80%.

"Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе наша земља је једна од ретких која је показала већу отпорност према наглим променама тренда на тржишту непокретности услед глобалних економских турбуленција. Према доступним подацима, велики број држава од краја прошле године бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности", указују из РГЗ-а.

image