Економија

"Опипљива анксиозност" Британаца због цена намирница: Пољопривредницима теже него икад

Идеја да економска ситуација одлучује резултате избора није нарочито оригинална, али када су цене основних животних намирница и енергената брига за девет од 10 људи у држави, и када се чини да се то неће мењати у скорије време, владајућа партија је у озбиљној невољи, пише "Политико"
"Опипљива анксиозност" Британаца због цена намирница: Пољопривредницима теже него икадGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Британска јавност опипава своје стањене новчанике и под великим је стресом због високих цена намирница, пише бриселски портал "Политико".

"Цена куповине хране су управо сумануто порасле", речи су жене из Болтона која је 2019. гласала за конзервативце, а сада размишља о томе да гласа за лабуристе. 

Како пише портал, "опипљива анксиозност" због раста цена одјекнула је и у њиховој анкети у којој је 94 одсто испитаних Британаца изјавило да је забринуто због цена хране (сличан је и ниво забринутости када су у питању цене енергената и чекање на услуге британске Националне здравствене службе). 

Када је премијер Велике Британије Риши Сунак рекао да ће "преполовити инфлацију", многи су схватили да ће смањити цене.

Нема ничег нарочито оригиналног у идеји да економска ситуација одлучује резултате избора, али када су цене основних животних намирница и енергената брига за девет од 10 људи у држави, и када се чини да се то неће мењати у скорије време, владајућа партија је у озбиљној невољи. На то додајте да ће се многи дужници банака у наредном суочити са повећањем месечних рата "које тера сузе на очи", како је навела Банка Енглеске, више од 500 додатних фунти месечно. 

Скоро две трећине (64 процента) оних који су учествовали у анкети коју је спровео "Политико" рекло је да нису видели да је Влада Уједињеног Краљевства урадила ишта како би се позабавила повећањем цена хране. 

То није изненађујуће када, па... заправо није, оцењује бриселски портал.

Како се додаје, иако 81 одсто испитаних наводи да жели да подржи британске фармере, цене виде као препреку, а упркос подршци јавности, "британска пољопривреда шкрипи".

Чињеница да је Британија део глобалних енергетских и привредних тржишта значи да се британски пољопривредници боре са трошковима производње који се не могу лако неутралисати. Други фактори као што су трговински проблеми, недостатак радне снаге и промене владиних система подршке такође подривају поверење и чине да је пољопривредницима теже него икада да саставе крај са крајем.  

image