Економија

Кад виде рачун, није им ни до чега: Потрошња енергената у Немачкој ове године осетно пала

Немачка се у првој половини године снашла са знатно мање енергената него претходне године. Међутим, разлози штедње нису баш одрживи
Кад виде рачун, није им ни до чега: Потрошња енергената у Немачкој ове године осетно палаGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Потрошња енергената у Немачкој пала је за 7,1 одсто у првој половини године.

Како пише "Шпигл" позивајући се на Радну групу за енергетске билансе, главни разлози за то су више цене енергената и слаба економија.

Иако су цене осетно пале у односу на прву половину 2022. године, њихов ниво је и даље знатно виши него у 2021. "Цене енергената и даље су подстицај за уштеду енергије, као и значајно смањена производња енергетски интензивне индустрије хемикалија, метала, папира и стакла", наводе експерти.

Према извештају, потрошња енергије порасла је само за обновљиве изворе енергије – за 0,6 одсто. Потрошња нафте пала је за два одсто. Потрошња природног гаса пала је за 10,1 одсто. С једне стране, пад је последица смањене употребе природног гаса у индустрији, са друге стране потрошња код купаца у домаћинству и малих предузећа била је око 10 одсто испод вишегодишњег просека.

Потрошња каменог угља пала је за 10,8 одсто у првој половини године. "Употреба угља у електранама опала је за скоро 19 одсто", наводе експерти. Промене цене горива и смањена потражња за електричном енергијом довели су до смањења употребе угља у електранама.

Производња струје у нуклеарним електранама опала је за 57 одсто у првој половини године због гашења последње три електране.

Енергетска криза и вртоглаво високе цене свега довеле су до тога да немачка привреда падне у рецесију. Иако стручњаци наводе да се "економски мотор Европе" полако извлачи из рецесије, нема назнака да ће се привреда у најскоријем периоду опоравити.

image