Економија

Црни облак каматних стопа надвио се над еврозоном: Немачка и даље најслабија тачка региона

Немачка полако излази из рецесије али нема назнака да ће привреда "мотора Европе" порасти у трећем кварталу године
Црни облак каматних стопа надвио се над еврозоном: Немачка и даље најслабија тачка регионаGetty © Christopher Furlong / Staff

Неизвесност око тога када ће Европска централна банка прекинути са подизањем каматних стопа виси као црни облак над еврозоном, упркос томе што подаци показују да се економија региона "опоравила" у другом тромесечју - иако базна инфлација, која искључује променљиве категорије, као што су храна и енергенти, не посустаје.

Како наводи "Блумберг", иако Немачка, економски мотор Европе полако излази из рецесије, инфлација ће остати знатно изнад циљаних два одсто током лета, остављајући креаторе политике у ЕЦБ у немогућности да прогласе победу (и прекину са подизањем каматне стопе) након једногодишње кампање која је укључивала девет повећања стопе.

Резултат је да би следећи састанак ЕЦБ у септембру могао бити само још једна станица на путу ка (нај)вишим стопама. Тржишта очекују још један потез, али не искључују да то повећање стигне тек у децембру. За регион чији су се краткорочни изгледи већ погоршали, према председници ЕЦБ Кристин Лагард, то је велики знак питања.

"Чак и да направимо паузу у септембру, било би преурањено да то аутоматски сматрамо крајем циклуса", рекао је члан Управног савета ЕЦБ Петер Казимир.

Иако су подаци о БДП-у из Француске и Шпаније улили мало наде, Немачка је и даље главна слаба тачка. БДП је остао непромењен између априла и јуна након два квартала смањења. Инфлација је донекле смањена овог месеца, али је са 6,5 одсто три пута виша од циља. Неки говоре о стагфлацији.

Еврозона у целини је данас објавила своје очитање раста у другом кварталу, а економисти процењују повећање од 0,2 одсто. Базна инфлација у јулу износи 5,5 одсто. Многи сумњају да ће земље које користе евро моћи дуго да држе главу изнад воде.

У то, иако БДП еврозоне изгледа охрабрујуће, он је подстакнут скоком ирског бруто домаћег производа за 3,3 одсто. Земља је чинила мање од 4 одсто укупне производње блока прошле године и допринела је са око 0,1 процентног поена расту у другом кварталу.

Треба имати на уму да је ирски "раст" потпомогнут је америчким фармацеутским компанијама али успех земље често не одражавају производња и запошљавање, већ је он последица стратегије минималног пореза.  

Поверење у регион се нагло погоршало последњих недеља, а истраживања о расположењу показују да ће се само погоршавати јер привреда осећа више каматне стопе. Сектор услужних делатности, који је дуго времена био упориште за раст усред дуготрајне слабости у производњи, почело је да слаби. ЕЦБ је чак огласила аларм на до сада чврстом тржишту рада.

image