Економија

"Фокус": Индустрија се сели из Немачке у САД, главни разлог - скупи енергенти

Рејтинг Немачке драстично је опао у очима америчких компанија док све мање њих сматра да ће се услови поправити у наредним годинама, указује најновије истраживање америчке привредне коморе
"Фокус": Индустрија се сели из Немачке у САД, главни разлог - скупи енергентиwww.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Све више немачких компанија разматра премештање погона у САД, док америчке компаније све више верују да Немачка није идеално место за рад, пише у новом тексту објављеном на немачком порталу "Фокус" у сарадњи са "Дојче велеом".

Међу главним разлозима за селидбу компанија из индустријског мотора Европе у САД наводе се поскупљење енергената које је уследило у ЕУ након увођења западних санкција Москви, али и субвенције које Вашингтон домаћој "зеленој" индустрији обезбеђује у оквиру Закона о смањењу инфлације.

Контроверзни Закон о смањењу инфлације изазвао је незадовољство међу званичницима ЕУ, усред оцена да додатно угрожава конкурентност европске индустрије у односу на америчку. Док се европски званичници надају да ће Вашингтон увести измене у закон које би смањиле притисак са европске индустрије, последице по индустријски мотор старог континента већ се испољавају.

Све више компанија хоће да сели производњу из Немачке у САД

Позивајући се на податке из немачко-америчке привредне коморе, "Фокус" и "Дојче веле" пишу да око 5.600 немачких компанија сада улаже у америчко тржиште, а велике компаније попут "Сименса", "Фолксвагена", и "Линде" желе да прошире пословање у САД, што у неким случајевима укључује и отварање нових погона.

Поврх тога, "Фокус" и "Дојче веле" подсећају да "Тесла" и норвешка компанија "Нортволт" разматрају гашење постројења за производњу батерија за електричне аутомобиле у Немачкој, односно отварање нових постројења у САД пре него на немачком тлу.

Рејтинг немачке индустрије драстично опада, главни разлог - скупа енергија

Најновије издање "Трансатлантског бизнис барометра", годишње анкете америчке привредне коморе, указује да је рејтинг Немачке у очима америчких компанија драстично опао у односу на претходну годину.

У резултатима анкете објављеним 16 марта наводи се да свега 34 одсто америчких компанија сматра немачку добрим местом за пословање, док је та бројка претходне године износила 59 одсто. Исто тако, свега 38 одсто америчких компанија сматра да ће се услови у Немачкој побољшати током наредне три до четири године, док је исто претходне године сматрало 43 одсто испитаника.

Иако се за области у којима Немачка мањка наводе трошкови рада, дигитална инфраструктура и недостатак квалификованих радника, најчешће критике су на рачун високих цена енергената.

И док се Русија показала изузетно отпорном на санкције које је Колективни запад предвођен САД увео Москви након почетка Специјалне војне операције у Украјини, исти тај "Фокус" је раније овог месеца објавио да су економске рестрикције најтеже погодиле - управо Немачку.

А ако је веровати Симору Хершу, Немачка може да захвали управо Вашингтону за то што њена енергетска - а самим тим и економска - перспектива има мале изгледе за побољшање након саботаже Северног тока.

image
VV inauguration
banner